Правителството осигури допълнителни 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията

...
Правителството осигури допълнителни 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията
Коментари Харесай

Допълнителни 16 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, осигури правителството

Правителството обезпечи спомагателни 16 млн. лева за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения в България с бюджета за 2023 година Въпреки че липсва сходно нормативно условие, в името на положителния обществен разговор и плурализъм, МОН инициира серия от срещи с представителите на висшите учебни заведения, Съвета на ректорите и синдикалните организации в региона на висшето обучение за разискване на тяхното заслужено систематизиране. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на образованието.

Първите диалози по тематиката бяха извършени през август 2023 година, директно след приемането на държавния бюджет. От тогава до в този момент МОН е създало над 10 оферти за систематизиране на тези спомагателни средства, които са предоставени на държавните висши учебни заведения, на Съвета на ректорите и на синдикатите.

Заедно с това диалозите през последните месеци с представители на синдикалните организации в областта на висшето обучение са ежеседмични.

В резултат от тези срещи бе направен план на общо решение. След остра реакция от Асоциацията на медицинските университети и след среща с ръководителя на Съвета на ректорите все още МОН е предложило за утвърждение на синдикалните организации минимално изменен вид, за който се чака тяхното мнение. Средствата могат да бъдат преведени още идната седмица, в случай че този консенсус бъде реализиран сред тях.

Основен приоритет за МОН е поддържането на непрекъснат контакт с всички заинтригувани страни и взимане на стратегическите решения за бранша след отчитане
на всички отзиви. В тази връзка, както и до в този момент, ще продължат интензивните срещи и диалози по тематиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР