Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания. От

...
Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания. От
Коментари Харесай

Правителството одобри новия закон за хората с увреждания

Правителството утвърди план на Закон за хората с увреждания.

От 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка , която ще компенсира разноските, подбудени от увреждането и съставлява сума, според от степента на увреждане. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия, напомнят от Министерски съвет.

През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.

Със законопроекта се планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания като нова конструкция към Министерския съвет. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата конструкция ще е приемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат ориентирани чиновници от Агенцията за обществено подкрепяне, които до сегашния миг извършват политиките по социално-икономическа отбрана на хората с увреждания.

Предвижда се създаване и осъществяване на Национална стратегия в поддръжка на работодателите за финансиране на действия по пригаждане и/или съоръжение на работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях, за стимулиране и подкрепяне на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С плана на Закона за хората с увреждания се регламентира предпазената претовареност за хора с тежки и голям брой увреждания. Предвижда се основаване на центрове за предпазена претовареност, като механизъм в поддръжка на трудовата интеграция на хора с тежки и голям брой увреждания.

Предвижда се създаване на осведомителна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за обмисляне на действия, свързани със облекчаване на самостоятелните им потребности и за създаване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с опция за самостоятелен достъп до персоналните данни за лицето посредством идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.

Предстои законопроектът да се гласоподава в Народното събрание. Той ще бъде импортиран до края на седмицата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР