Правителството одобри днес проект на Закон за изменение и допълнение

...
Правителството одобри днес проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Променят данъчното законодателство, за да намалят административната тежест

Правителството утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ЗИД на ДОПК) и предлага на Народното събрание да го одобри.

Проектът е направен в осъществяване на решение на държавното управление за приемане на ограничения за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за представянето на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател. С препоръчаните промени се цели да бъде понижен броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по даване на услуги за жителите и бизнеса, както и да се понижи финансовата тежест за лицата посредством отпадане на нуждата от даване на разнообразни документи.

Също по този начин се вършат промени и в Закона за акцизите и данъчните хранилища, Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за локалните налози и такси, Закона за налог върху добавената стойност, Закона за счетоводството, Валутния закон и други

С препоръчаните в законопроекта промени на разнообразни разпореждания се планува да се събира по длъжностен ред следната информация: информация за съществуване или липса на отговорности по член 87 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, като същата да се дава по длъжностен ред от Националната организация за приходите, Агенция „ Митници “ и съответната община към способените органи, изискващи информацията; информация от Търговския указател, че лицата не са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба, когато подават искане за издаване на лиценз за ръководство на данъчен склад, за издаване на уверение за освободен от данък краен консуматор или различен регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове; информация, че лицата не са направили тежко или наново нарушаване по Закона за акцизите и данъчните хранилища, когато подават искане за издаване на лиценз, регистрация или уверение за осъществяване на действия с акцизни артикули.

В плана на ЗИД на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се планува юридическите лица, които не са осъществявали активност през данъчната година и които са освободени от подаване на годишен доклад за активността, да бъдат освободени от задължението за подаване на годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и за оповестяване на годишните финансови доклади в комерсиалния указател. Проектът планува при в началото заявяване за регистриране пред Агенцията по вписванията лицата да могат по едно и също време с това да упражнят и правото си за доброволна регистрация по Закона за налог върху добавената стойност. Регистрацията по ЗДДС в този случай ще се прави по облекчена административна процедура. По този метод ще се избегне нуждата лицата да посещават и двете администрации. Също по този начин се предлага да отпадне и задължението за данъчно задължените лица за сформиране на списък за наличните активи при регистрация по Закона за налог върху добавената стойност.

С оферти ЗИД на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарват и разпоредбите на Директива на Европейски Съюз във връзка с достъпа на данъчните органи до информация за битката с изпирането на пари. Срокът за транспониране на Директивата е 31 декември 2017 година.

Правителството понижава административната тежест и при издаването на лицензи по Закона за хазарта, като предлага на Народното събрание да одобри по длъжностен път да се събират следните документи: информация за съществуване или липса на отговорности по член 87, алинея 11 от ДОПК; информация за настояща комерсиална регистрация и настоящ организационен акт, надлежно правилник на искателя; одитиран годишен финансов доклад за миналата година на искателя; информация за документите за благосъстоятелност и за прилагане на постройките и пространствата, в които се намира обектът за образуване на хазартни игри и информация за годност на лиценза за осъществяване на частна охранителна активност.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР