Правителството на САЩ е наложило първата в историята си глоба

...
Правителството на САЩ е наложило първата в историята си глоба
Коментари Харесай

САЩ с исторически ход

Правителството на Съединени американски щати е наложило първата в историята си санкция на компания за това, че е оставила галактически отпадък в орбита към Земята.

Федералната комисия по връзките санкции Dish Network със 150 000 американски долара за това, че не е преместила остарял спътник на задоволително разстояние от други, които се употребяват. Компанията призна отговорността си за своя спътник EchoStar-7 и се съгласи с " проект за привеждане в сходство " с ФКК.
-->
Космическият отпадък се състои от елементи от техника, които са в орбита към Земята, само че към този момент не се употребяват и основават риск от конфликт. Той включва неща като остарели спътници и елементи от галактически кораби.

FCC съобщи, че сателитът на Dish съставлява евентуален риск за други спътници, които обикалят към Земята на сегашната си височина.

Спътникът EchoStar-7 на Dish, изстрелян за първи път през 2002 година, е бил в геостационарна орбита, която стартира на 36 000 км над повърхността на Земята.

Dish е трябвало да реалокира спътника на 186 благи от Земята, само че в края на живота му през 2022 година го е преместил единствено на 76 благи, откакто е изгубил гориво.

" Тъй като сателитните интервенции стават все по-разпространени и галактическата стопанска система се форсира, би трябвало да сме сигурни, че операторите съблюдават своите задължения ", съобщи ръководителят на бюрото за правоприлагане на FCC Лоян Егал, написа " Вести ".

" Това е пробивно съглашение, което ясно демонстрира, че FCC има мощни правоприлагащи пълномощия и благоприятни условия за използване на витално значимите си правила за галактическите боклуци ", сподели Егал.

Глобата от 150 000 $ съставлява дребна част от общите доходи на Dish, които през 2022 година са били 16,7 милиарда $.

Според доктор Меган Арго, старши учител по астрофизика в Университета на Централен Ланкашир, обаче санкцията въпреки всичко може да окаже влияние върху други сателитни оператори.

" Фактът, че те фактически са употребявали регулаторните си пълномощия за първи път, сигурно може да накара най-малко останалата част от промишлеността да седне и да обърне внимание. Фактът, че са го употребявали един път, значи, че евентуално ще го употребяват още веднъж ", сподели доктор Арго.

" Колкото повече неща имаме в орбита, толкоз по-голям е рискът от конфликти, причиняващи високоскоростни парчета. Това би могло да продължи и да се удари в други спътници, да провокира още повече парчета и вероятно да провокира каскадна реакция ", добави тя.

Смята се, че от първия сателит през 1957 година до момента в космоса са изстреляни над 10 000 спътника, като повече от половината от тях към този момент не се употребяват. По данни на НАСА има повече от 25 000 галактически парчета с дължина над 10 см.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън съобщи пред Би Би Си през юли, че галактическият отпадък е " огромен проблем ", което значи, че Международната галактическа станция е трябвало да бъде преместена от пътя на прелитащите около нея парчета.

" Дори късче багра... идващо в неверната посока с орбитална скорост, която е 17 500 благи в час, може да удари астронавт, който прави галактическа разходка. Това може да бъде съдбовно ", споделя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР