Правителството на САЩ дължи 19,98 трилиона долара. Сумата е умопомрачителна.

...
Правителството на САЩ дължи 19,98 трилиона долара. Сумата е умопомрачителна.
Коментари Харесай

Играта с американския дълг - защо САЩ са далеч от фалита

Правителството на Съединени американски щати дължи 19,98 трилиона $. Сумата е умопомрачителна. Никоя друга страна по света даже не се доближава до нея и все пак всичко е наред.

Каква е играта с американския дълг и по какъв начин Съединени американски щати могат да си разрешат да дължат толкоз доста пари без да банкрутират?

МВФ предизвести за дългова бомба в Китай

Кога ще падне доларът?

Най-големият трансфер на благосъстояние в историята

Първо, като най-голямата стопанска система в света, съотношението дълг към БВП е към 105%. Това е доста, само че не повече, в сравнение с при други страни като да вземем за пример Италия и надалеч по-малко от Япония.

A истината е, че огромна част от тази сума в действителност федералното държавно управление дължи на себе си. Над 5,5 трилиона $ от облигациите са благосъстоятелност на общо 230 държавни организации в Съединени американски щати.

От тук стартира играта. Тези организации се финансират с налозите на американците и с цел да изплати отговорностите си към тях, федералното държавно управление би трябвало да или да увеличи данъчните ставки, или да емитира още дълг. На процедура второто решение значи отпечатване на нови долари.

Така организациите финансират държавното управление, което пък им дава пари, с цел да го вършат. В схемата има недостиг, само че той се запълва от останалите купувачи на американски държавни облигации.

По време на рецесията през 2008 година схемата се счупи и се наложи намесата на централната банка на Съединени американски щати. По програмата за количествени удобства тя купуваше облигации за до 85 милиарда $ месечно и сега има държавен дълг на стойност над 2,4 трилиона $.

Друг огромен вложител са самите американци, които посредством пенсионните и взаимните фондове имат близо 3 трилиона $ от американския държавен дълг.

Корпорациите, банките, застрахователните компании и самостоятелни купувачи от Съединени американски щати имат федерални облигации за още към 2,7 трилиона $ в портфейлите си.

Задълженията на американското държавно управление към останалия свят възлизат на малко над 6 трилиона $.

И най-големите спонсори на Съединени американски щати са страните от БРИКС. Защо страни, които не са в изключително положителни връзки с Вашингтон, като Китай и Русия, дават пари на американското държавно управление?

Причините са две. От една страна с помощта на описаната нагоре скица, търсенето на американски дълг е непрекъснато. Това го прави несъмнено инвестиране. Така страните с недотам постоянни валути могат да употребяват щатските облигации като котва за личните си пари и да понижат инфлационния риск. Това прави Русия, която през последната година увеличи вложенията си в дълга на Съединени американски щати до 102,9 милиарда $.

За Китай и Япония обаче покупките на американски държавни облигации са освен това от валутна котва, а точно значим инструмент за поддръжка на търговията. Съединени американски щати са главен пазар за износа и на двете азиатски страни. Ето за какво те употребяват покупките на дълг с цел да манипулират цената на личните си валути по отношение на $, поддържайки курса на щатските пари устойчиво висок, а цените експортните си артикули конкурентно ниски. В същото време подтикват и потреблението в Съединени американски щати, финансирайки обществените разноски.

Към юни 2017 година, за когато са последните данни, Китай има американски държавни облигации за 1,15 трлн. $, а Япония за 1,1 трилиона $.

Исторически покупките на американски дълг са тясно свързани с продажбите на артикули в Съединени американски щати. Япония застава отпред на класацията на купувачите, когато се трансформира в огромна експортна мощ.

А през 2007 година Китай измести Англия от второто място и по-късно застана отпред измежду притежателите на американски държавен дълг.

The national debt is going up almost as fast as it was when the deficit was three times as high, says @jdportes https://t.co/ut9IfgoVRS pic.twitter.com/tNyi4FSoxG
— Prospect Magazine (@prospect_uk) August 29, 2017
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР