“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв

...
“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат абсолютно никакъв
Коментари Харесай

ФУРИЯ! Татяна Дончева бясна, опря ПП-ДБ в ъгъла: Тия нямат абсолютно никакъв капацитет

“Правителството на ПП-ДБ и политическите сили ПП-ДБ нямат безусловно никакъв потенциал нито да измислят страничката с текста, нито да си събират гласовете, с цел да го трансформират, да схванат дали би трябвало да има основен прокурор или не. “
Това съобщи в „ Денят стартира с Георги Любенов “ Татяна Дончева водачът на „ Движение 21 “, част от „ Левицата “. Според нея тематиката с измененията в Конституцията е сериозна и импровизациите би трябвало да спрат, тъй като ПП-ДБ нямат потенциал за смяна на главата за правосъдната система.
„ На процедура Гешев беше свален откакто Бойко Борисов го съобщи, без смяна в съотношението на силите това не беше допустимо. Отстраняването на Гешев е дълга борба и освен с него, а и с хората, които го измислиха “, разяснява Дончева.
По мотив делото „ Барселонагейт “ юристката подсети, че законът би трябвало да се ползва еднообразно за всички. Тя съобщи, че още в интервала 2005-2009 година са почнали политическите диалози за нуждата от смяна в правосъдната система, тъй като не е функционирала дейно – нещо, на което европейските сътрудници са ни обърнали съществено внимание.
“Това се очерта като хронична уязвимост и би трябвало да откри своето решение ”, акцентира Дончева.
Според нея има три дискусионни детайла, които са най-важни – устройството на прокуратурата, мястото на следствието и неговата конституционна уредба. Темата със следствието и неговото място била сложена на дневен ред още 1997 година, поради обрисувалите се спорове сред екипите на Министерство на вътрешните работи и следствието.
„ Това, което се прави сега обслужва единствено един въпрос: Може ли Гешев да уволни Сарафов, а в този момент откакто към този момент не може, дали Сарафов може да уволни Ясен Тодоров, който евентуално ще би трябвало да замества Сарафов като началник на следствието. Трябва да се спре с тези импровизации “, разяснява Дончева.
Тя съобщи, че “Левицата ” упорства за основаването на орган към ръководителя на Народно заседание или към министъра на правораздаването, в който “да се събере цялата сериозна юридическа експертиза – европейските ни съдии, основните конституционалисти, някогашни висши съдии, живите депутати-юристи от Великото национално заседание ”, с цел да стигне до консенсусно схващане кои пунктове би трябвало да се трансформират, за какво би трябвало да се трансформират и какво се цели с смяната.
Накрая тя направи следния коментар: „ Има доста вероятности в това, което се случва сега, само че не ги намирам в това Гешев да стартира да прави разкрития, тъй като знам, че Гешем може единствено да образува каузи и да арестува, само че да изкара каузи, да ги отбрани публично и интернационално не може. Обаче сбиха се лобитата с ползи. В момента Висш съдебен съвет счита, че нещо ще резервира от позициите си като изтика Боби Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността на основния прокурор. Не, няма да стане! Ще е супер краткотрайно и никого няма да устрои. Даже и Пеевски счита, че той ще е тоя, който ще държи контролния пакет. Не, Пеевски, и ти няма да си, и ти си пасажер! Всички тези хора би трябвало да си заминат и доста е значимо за политическите сили да не се занимават с това кой на късата права е натделял. Гледайте хоризонта! Изберете час по-скоро нов Висш съдебен съвет. Час по-скоро! Не чакайте да променяте конституцията, тъй като ще се задълбаете в тази смяна и до на никое място няма да изкарате. Конструирайте нов Висш правосъден съвет, махнете настоящия. “
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР