Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история,

...
Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история,
Коментари Харесай

Кабинетът „Петков“ падна

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с избор на съмнение – за неуспех във финансовата и икономическата политика, както го оповестиха от опозицията. Срещу него гласоподаваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и „ Възраждане “. Подкрепиха го 116 парламентаристи от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България, в които влизат 6-имата отцепници от партията на Слави Трифонов, както и един неправилно даден глас от Движение за права и свободи. Горчивата равносметка за Кирил Петков е, че прекара на премиерското кресло малко повече от половин година.

" Беше чест за мен да повеждам държавно управление, което беше свалено от господин Пеевски, от господин Борисов, от Слави Трифонов и от госпожа Митрофанова... Това, което не схванаха, е, че по този начин не могат да завоюват българския народ ", съобщи Петков в първото си изказване пред депутатите след гласуването. И даде обещание, че " един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една естествена европейска страна ". Управляващите го изпратиха с ръкопляскания. Малко по-късно Делян Пеевски, който пристигна в Народното събрание след извънредно дълго неявяване от работа, предостатъчно разяснява в коридорите, че през днешния ден е направена " първа крачка в огромната война против олигархията ".

Смях в залата провокира съпартиецът му Рамадан Аталай, откакто чистосърдечно си призна от парламентарната естрада, че от него простъпка е пристигнал гласът от Движение за права и свободи в поддръжка на държавното управление и срещу партията му. Него също изпратиха с ръкопляскания. Като изключим този занимателен случай, други изненади в гласуването нямаше. Опозиционният лагер беше обединен против държавното управление. След като всичко завърши, ръководещите, в това число членовете на кабинета в оставка, всеобщо се изнесоха на площад " Народно заседание ", където се бяха събрали хиляди поддръжници на тяхното ръководство.

Сега следва президентът Румен Радев да провежда съвещания сред политическите сили. От тези диалози би трябвало да стане ясно кой ще поеме отговорността да предложи нов кабинет. Като най-голяма политическа мощ, тази работа кардинално се пада на Политическа партия. В случай, че те се провалят, тогава мандатът отива при втората по мощ групировка – ГЕРБ-СДС. При третия опит президентът може да избере на кого да разпореди мандата. Ако нищо не се получи от процедурата, тогава Радев ще разпусне Народното събрание и ще насрочи избори. А страната ще бъде поета от ново служебно държавно управление, назначено от него.

 

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

Резултатът от вота на съмнение няма изключително значение за Политическа партия, защото групировката ще сформира още веднъж държавно управление, в случай че настоящето падне. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков пред bTV към час преди гласуването. По думите му, вотът ще дефинира кой къде стои в сегашния парламент и надлежно на кого може да разчита Политическа партия за възможен идващ кабинет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР