Правителството на Канада призовава председателя на Камарата на представителите да подаде оставка заради поканата на човек, който се е бил за нацистка част

...
Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо настоява председателят на Камарата
Коментари Харесай

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо настоява председателят на Камарата на общините да да подаде оставка за това, че е поканил човек, който се е сражавал за нацистка военна част по време на Втората световна война, да присъства на реч на украинския президент

От РОБ ГИЛИС Associated Press, 26 септември 2023 г., 10:53 AMUУкрайна.

„Време е той да направи почтеното нещо“, каза Гулд.

Външният министър Мелани Жоли също го призова да подаде оставка.

„Това е напълно неприемливо. Това беше срам за Камарата и канадците и мисля, че ораторът трябва да изслуша членовете и да се оттегли“, каза Джоли.

Джоли каза, че е говорила с правителството в Украйна за това.

Попитан дали ще продължи да работи, Рота каза във вторник: „Ще трябва да видим за това и съм сигурен, че ще чуете повече за това по-късно днес.

Първа украинска дивизия е била известна още като Waffen-SS Galicia Division или SS 14-ta Waffen Division, доброволна част, която е била под командването на нацистите .

„Хубаво е, че председателят Рота се извини лично и съм сигурен, че сега той разсъждава върху достойнството на Камарата занапред“, каза Трюдо пред репортери, преди да влезе в заседание на кабинета.

Канадският министър на здравеопазването Марк Холанд го нарече „невероятно смущаващо“.

Приятелите на Центъра за изследване на Холокоста Саймън Визентал също призоваха Рота да се оттегли.

„Въпреки че приемаме извинението му, решението на председателя Рота да покани бивш член на Waffen-SS, известен с участието си в зверствата на Холокоста, в парламента на Канада остави петно ​​върху уважавания законодателен орган на нашата страна с дълбоки последици както в Канада, така и в световен мащаб“, се казва в изявление на центъра.

„Този ​​инцидент компрометира всичките 338 членове на парламента и също така даде пропагандна победа на Русия, отвличайки вниманието от това, което беше моментно значима проява на единство между Канада и Украйна. Освен това причини голяма болка на еврейската общност в Канада, оцелелите от Холокоста, ветерани и други жертви на нацисткия режим. единствен беше отговорен за поканата и разпознаването на Хунка, която е от областта, която Рота представлява. Кабинетът на говорителя каза в понеделник, че синът на Рота се е свързал с местния офис на Хунка, за да види дали е възможно той да присъства на речта на Зеленски.

Членове на парламента от всички партии стана да аплодира Хунка, без да знае подробностите за това кой е той.

В Москва говорител на Кремъл каза, че е „възмутително“, че Хунка получи овации по време на посещение в Отава.

Руският президент Владимир Путин нарисува враговете си в Украйна като „неонацисти“, въпреки че Зеленски е евреин и е загубил роднини в Холокоста.

„Това е много жалко и единственият печеливш тук е режимът на Путин, който вече върти случилото се в петък, за да оправдае продължаващите си военни действия в Украйна“, каза Даниел Беланд, професор по политически науки в университета Макгил в Монреал,

Опозиционните консерватори в Канада обвиниха Трюдо за поканата и овациите.

„The Консерваторите искат да припишат това на правителството на Трюдо, но г-н Рота е служител на парламента, който не участва в събранията на либералните групи и не е член на кабинета. Той има собствен персонал и трябваше да знае по-добре,” каза Беланд.

„Говорителят е човекът, който трябва да бъде обвиняван за това.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР