Правителството на Чехия постигна съгласие за начало на преговори със

...
Правителството на Чехия постигна съгласие за начало на преговори със
Коментари Харесай

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Правителството на Чехия реализира единодушие за начало на договаряния със Съединените щати за доставка на изтребители F-35 Lightning II на американската компания " Локхийд Мартин ", оповестява " Ройтерс ".

Премиерът Петър Фиала съобщи, че бойните самолети ще заменят сегашните " Грипен ", които сега страната употребява чартърен от шведската компания СААБ.

Министърът на защитата Яна Чернохова посочи, че Чехия желае да купи 24 изтребителя F-35, като се чака договарянията да приключат до октомври 2023 година

Чехия, която е член на НАТО, ще стартира и директни договаряния за закупуване на бойни транспортни средства за потребностите на пехотата CV-90 на английската компания " Би Ей И Систъмс ", откакто анулира търг за доставка на сходна техника.

Това е още една стъпка към модернизирането на армията и осъществяването на съюзническите ни отговорности, акцентира Фиала. По негови думи " това са значими решения във времена, когато сигурността на Европа и Чехия е изправена пред нови провокации поради съветската експанзия в Украйна ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР