Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с Газпром и

...
Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с Газпром и
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството да направи възможното да възстанови разговорите с Газпром и доставките по съществуващия договор

Правителството да направи вероятното да възвърне диалозите с " Газпром " и доставките по съществуващия контракт. За това предложение на бизнеса заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова след среща с работодателите.

Предлагаме до тогава да се постави таван или да се замразят цените на природния газ, каквито са в този момент по контракта с " Газпром ", оскъпяването, което е по различни доставки, да се поеме от страната, добави Нинова.

Друго предложение е незабавно да се одобри закон, с който се постанова в допълнение облагане върху свърхпечалбите на енергийните сдружения, както и да се продължат обезщетенията за ток за бизнеса, до момента в който се решат дълготрайно проблемите с нови контракти – двустранни, дълготрайни, сподели още Нинова.

Тя уточни, че на изключителното съвещание в петък Народното събрание би трябвало да одобри решението за заледяване или таван на цената на природния газ, каквато тя е в този момент, а разликата да се поеме от страната. Ако за ГЕРБ е най-важно сега да изнася оръжие, то за нас най-важно е българската стопанска система, промишленост, избавяне на работни места и приходи и преодоляване на инфлацията, съобщи Нинова.

Основните консуматори на природен газ са сдруженията от секторите " Химия " и " Енергетика ", чието общо ползване възлиза на 1 633 млн. кубически метра, демонстрират данни на Министерството на стопанската система и промишлеността, публикувани измежду медиите.

Структуратата на ползване на природен газ по браншове е: енергетика – 39,27 на 100, химия – 37,9 на 100, металургия – 5,04 на 100, строителство – 1,64 на 100, стъкло и порцелан – 8,11 на 100 и други – 8,04 на 100. В засегнатите браншове от прекъсването на природен газ оперират 25 241 предприятия. По данни за 2018 година делът на добавената стойност, основана от засегнатите предприятия, е 17 на 100 от общия за страната и е на стойност 11 195 701 млн. лв.. Те са произвели продукция на стойност 41 447 967 млн. лв., което е 23 на 100 от общо създадената продукция в страната. В засегнатите браншове работят 246 909 души или 11 на 100 от заетите в България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР