Правителството да наложи таван на цените на основни хранителни стоки,

...
Правителството да наложи таван на цените на основни хранителни стоки,
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ предлага таван на цените на основните хранителни стоки

Правителството да наложи таван на цените на съществени хранителни артикули, предлага икономическият консултант в Конфедерация на труда „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

„ Трябва да се вкара надзор по веригата, по която хлябът стига до българския консуматор, и, в случай че на клона има 10 търговски маймуни, страната би трябвало да направи по този начин, че да останат един или най-много двама, тъй като в противоположен случай българският консуматор заплаща над 30% по-висока цена на хляба, в сравнение с е нужно. И като едвам 50% % от цената са индустриални разноски, има Данък добавена стойност, всичко останало обаче облаги на разнообразни търговци “, съобщи тя.

Според Григорова, в случай че войната в Украйна продължи, няма по какъв начин да не се задълбочи икономическата рецесия в цяла Европа.

Експерти в КНСБ и КТ " Подкрепа " предвиждат продължаващо повишаване на цените и то на фона на към този момент достигнатата годишна инфлация от 9,1%, по публични данни на Националната статистика за януари.

Директорът на Института за национални и синдикални проучвания към КНСБ Любослав Костов съобщи, че упованията са инфлацията напълно скоро да доближи двуцифрени равнища. В същото време и до през днешния ден минималната заплата в страната е 650 лв., а растежът на приходите изостава доста по отношение на растежа на цените. Хората губят покупателна дарба.

" Това, което го имаме сега като бюджет, ще бъде годно през второто тримесечие на първото полугодие и на 1-ви юли отново ще му вършим актуализация. нито бизнесът, нито потребителите са спокойни в една такава среда ", разяснява Костов.

Той разяснява, че по-голямата част от инфлацията е привнесена, само че това, което може страната да направи, е да ускори контрола върху спекулата със артикули и услуги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР