Правителствата трябва да увеличат инвестициите във веригите за производство и

...
Правителствата трябва да увеличат инвестициите във веригите за производство и
Коментари Харесай

MAE: Държавите трябва да увеличат водородните инвестиции, за да помогнат за постигане на нулеви емисии



Правителствата би трябвало да усилят вложенията във веригите за произвеждане и предпазване на водород, с цел да оказват помощ за понижаване на чистите нездравословни излъчвания до нула, заяви в понеделник Международната организация по енергетика (МАЕ, или IEA), съобщи Ройтерс.

Досега страните и частните вложители са предложили единствено към една четвърт от нужни 1,2 трлн. Долара до 2030 година за създаване и внедряване на водорода и превръщането му в част от световните тактики за нулева чистата емисионна стойност, сподели основаната в Париж организация.

Усилията би трябвало да бъдат ориентирани към приемане на водород допълнително браншове и създаване на технологии, които да създадат по-евтино производството на възобновими източници, се прибавя в отчета на МАЕ.

Водородът не създава директни излъчвания на замърсители или парникови газове, когато се употребява като гориво. Но цената на производството и терзанията за това по какъв начин се създава, съставляват преграда пред разширеното му потребление.

Докладът на МАЕ показва, че водородът, създаден с възобновими източници, може да коства сред два и седем пъти повече от производството му от природен газ без така наречен " хващане на въглерод ". Новите огромни технологии биха могли да оказват помощ за запълване на тази ценова разлика.

" Почти целият водород, създаден през днешния ден, идва от изкопаеми горива без хващане на въглерод, което води до близо 900 милиона тона излъчвания на въглероден диоксид (CO2), еквивалентни на комбинираните излъчвания на CO2 на Обединеното кралство и Индонезия “, оповестяват от IEA.



Глобалният потенциал на електролизерите, които създават водород от вода, употребявайки електричество, се е удвоил през последните пет години и близо 400 плана са в развой на разработка или на ранен стадий на развиване, се споделя още в отчета на основаната в Париж организация.

Според МАЕ тези планове би трябвало да усилят доставките на водород на 8 милиона тона годишно до 2030 година, спрямо по-малко от 50 000 тона през 2021 година Но това към момента би представлявало една десета от това, което е належащо до 2030 година, с цел да се доближи чистата нулева емисия до 2050 година.

Почти цялото ползване на водород е в рафиниращия и промишления бранш през 2020 година, само че може да играе и значима роля в химическата, стоманодобивната, транспортната и авиационната промишлености - всички браншове, където намаляването на излъчванията сега съставлява предизвикателство, се споделя в отчета на IEA.

Понастоящем държавните политики се концентрират върху производството, само че би трябвало да включат потреблението в нови браншове, с цел да насърчат построяването на нужните уреди за предпазване, транспорт и зареждане, се споделя още в отчета.

Според IEA сега 17 държавни управления имат водородни тактики, а повече от 20 други оповестиха, че създават проекти, спрямо едвам три страни през 2019 година, заяви още организацията.

Производствен развой на водород, съгласно Департамента по енергетика на Съединени американски щати



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР