Правителствата трябва да увеличат инвестициите в производство на водород и

...
Правителствата трябва да увеличат инвестициите в производство на водород и
Коментари Харесай

МАЕ призова правителствата да инвестират повече във водород

Правителствата би трябвало да усилят вложенията в произвеждане на водород и вериги за предпазване, с цел да спомогнат за свеждане на чистите излъчвания до нула, уточни през днешния ден Международната организация за силата (МАЕ), представена от Ройтерс и Българска телеграфна агенция в понеделник.

Отделните страни и частните вложители са обезпечили едвам една четвърт от нужните 1.2 милиарда $ до 2030 година, с цел да се създаде и популяризира водородът и той да се трансформира в неизменима част от международните тактики за нулеви излъчвания, заяви организацията с централа в Париж.

Усилията би трябвало да са ориентирани към потреблението на водорода допълнително браншове и създаването на технологии, които да създадат по-евтино производството му от възобновими източници, се показва в отчета на МАЕ.

Водородът е лек, елементарен за предпазване и с огромна енергийна компактност, като не отделя директно замърсители и парникови газове, когато се употребява като гориво. Цената на производството му и опасенията за метода, по който то се случва, обаче са преграда за по-широкото му потребление.

Водородът от възобновими източници може да коства сред два до седем пъти повече, в сравнение с производството му от природен газ без хващане на въглерод, съгласно отчета. Нови технологии и огромни икономии могат да спомогнат да се преодолее разликата.

Почти цялото количество водород сега се създава от изкопаеми горива без хващане на водород и вследствие на това се изхвърлят към 900 милиона тона излъчвания въглероден диоксид, което се равнява на общото количество от въглеродните излъчвания на Англия и Индонезия, заяви МАЕ.

Общият потенциал на електролизерите, произвеждащи водород от вода, се е удвоил през последните пет години и близо 400 плана са в развой на разработка или в ранен стадий на развиване, се показва в отчета.

Тези планове би трябвало да усилят доставките на водород до 8 милиона тона годишно до 2030 година по отношение на под 50 000 тона през 2021 година. Това обаче е едвам една десета от нужните количества до 2030 година, с цел да се реализира въглероден неутралитет до 2050 година, регистрират специалистите от организацията.

Почти цялото ползване на водород през 2020 година е било в преработвателния и индустриален бранш. Той обаче може да играе основна роля и в химическата индустрия, стоманодобива, превоза и авиацията. В момента намаляването на излъчванията е предизвикателство във всички браншове.

Понастоящем политиката на държавните управления се концентрира върху производството, само че е нужно да се включи потреблението в нови браншове, с цел да се насърчи създаване на нужното място за предпазване, както и зареждането на обектите.

В момента 17 държавни управления имат водородни тактики, а над 20 други оповестиха проекти за развиване по отношение на единствено три страни през 2019 година, заяви МАЕ
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР