Правителствата трябва да се подготвят за все повече екстремни метеорологични

...
Правителствата трябва да се подготвят за все повече екстремни метеорологични
Коментари Харесай

ООН предупреждение: Ел Ниньо е тук и светът трябва да се подготви за екстремни горещини

Правителствата би трябвало да се приготвят за от ден на ден рискови метеорологични феномени и рекордни температури през идващите месеци, предизвести във вторник Световната метеорологична организация, която разгласи началото на стоплянето Ел Ниньо, оповестява CNN.

Ел Ниньо е натурален климатичен модел в тропическия Тихи океан, който води до по-високи от междинните температури на морската повърхнина и оказва огромно въздействие върху климата по целия свят, засягайки милиарди хора.

" Настъпването на Ел Ниньо доста ще усили вероятността от строшаване на температурни върхове и предизвикателство на по-екстремни горещини в доста елементи на света и в океана ", съобщи генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

Декларацията " е сигнал към държавните управления по света да активизират подготовката си за ограничение на въздействието върху нашето здраве , нашите екосистеми и нашите стопански системи ".

За да спасят човешки животи и средства за прехранване, държавните управления би трябвало да основат системи за ранно предизвестие и да се приготвят за по-нататъшни разрушителни метеорологични феномени през тази година, сподели той.

Последните три години са едни от най-топлите в историята, даже и при сестрата на Ел Ниньо - Ла Ниня, която се характеризира с по-ниски от междинните температури на океана.

The El Nino weather pattern has returned, bringing surging temperatures with it. For the first time in seven years, the World Meteorological Organization says El Nino has emerged in the tropical Pacific. But what exactly is it? Let’s take a look ⬇️
— Reuters (@Reuters)
Според СМО, организацията на Организация на обединените нации за времето, климата и водните запаси, " двойният удар " на доста мощния Ел Ниньо и породеното от индивида стопляне вследствие на изгарянето на изкопаеми горива е довел до това, че 2016 година е станала най-горещата година в историята.

Но първият Ел Ниньо, който се развива от седем години насам и се наслагва върху световното стопляне, породено от индивида, може да докара до това, че 2023 или 2024 година ще счупи топлинния връх от 2016 година, обявиха от СМО.

Има 90% възможност Ел Ниньо да продължи през втората половина на 2023 година с умерена мощ.

Наред с нарасналото стопляне на океана, събитията от вида Ел Ниньо нормално са свързани с увеличение на преваляванията в някои елементи на Южна Америка, южната част на Съединените щати, Африканския рог и Централна Азия.

Scientists said climate change, combined with an emerging El Nino pattern, were to blame.

'Unfortunately, it promises to only be the first in a series of new records set this year,' said Zeke Hausfather, a research scientist at Berkeley Earth 5/5
— Reuters (@Reuters)
Но то може да ускори и тежките засушавания, горещите талази и горските пожари над Австралия, Индонезия, елементи от Южна Азия, Централна Америка и северната част на Южна Америка.

Други въздействия включват рискови тропически циклони в Тихия океан и всеобщо избелване на нежните коралови рифове.

В Индия, която е главен производител на ориз, Ел Ниньо може да отслаби мусоните, които носят преваляванията, на които страната разчита за пълнене на водоносните пластове и развъждане на култури.

Според неотдавнашно изследване тази година Ел Ниньо може да понижи икономическия напредък в Съединени американски щати, като евентуално ще повлияе на всичко - от цените на храните до продажбите на зимни облекла. Проучването приписва на Ел Ниньо от 1997-98 година загуби в размер на 5,7 трилиона $ от международния приход, а на Ел Ниньо от 1982-83 година - 4,1 трилиона $.

Освен това светът може краткотрайно да надвиши 1,5 градуса по Целзий стопляне над прединдустриалните равнища - основна повратна точка, оттатък която възможностите за рискови наводнения, суша, горски пожари и дефицит на храна могат да се усилят фрапантно.

is a natural climate pattern associated with warming ocean surface temps in the central and eastern tropical Pacific Ocean. But it takes place in the context of a climate changed by human activities.

WMO declares onset of El Niño conditions:
— World Meteorological Organization (@WMO)
В Парижкото съглашение за климата страните се ангажираха да лимитират световното стопляне до доста под 2 градуса, а най-добре до 1,5 градуса по Целзий, спрямо прединдустриалните температури. Но светът към този момент е записал стопляне с към 1,2 градуса по Целзий, защото хората не престават да изгарят изкопаеми горива и да замърсяват планетата.

Според СМО има 66% възможност средногодишната световна температура наоколо до повърхността на земята сред 2023 и 2027 година краткотрайно да бъде с повече от 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища най-малко за една година.

" Това не значи, че през идващите пет години ще надвишим равнището от 1,5 градуса по Целзий, посочено в Парижкото съглашение, защото това съглашение се отнася за дълготрайно стопляне в продължение на доста години ", съобщи шефът на климатичните служби Крис Хюит.

" Това обаче е още един сигнал за паника или ранно предизвестие, че към момента не вървим в вярната посока, с цел да ограничим стоплянето в границите на поставените през 2015 година в Париж цели, предопределени за доста понижаване на последствията от изменението на климата. "

През 2023 година към този момент бяха счупени голям брой климатични върхове - внезапно повишаване на температурите, извънредно горещи океани, рекордно високи равнища на въглеродно замърсяване в атмосферата и рекордно ниски равнища на антарктическия лед.

В Азия, Европа и Северна и Южна Америка ранните и продължителни горещи талази тази година убиха хора, животни и култури, провокираха опасения за продоволствената сигурност и дефицита на вода и сътвориха предпоставки за невиждани горски пожари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР