Правителствата трябва да са наясно, че днес е най-бавният ден

...
Правителствата трябва да са наясно, че днес е най-бавният ден
Коментари Харесай

Експерти: всички нации с министри по изкуствен интелект

Правителствата би трябвало да са наясно, че през днешния ден е най-бавният ден от останалата част от живота им

Изненадващо за мнозина, ОАЕ стана първата страна в света с министър на изкуствения разсъдък

Всички страни по света, които са се присъединили в конкуренцията за развиване на изкуствения разсъдък, би трябвало да повдигнат отговорността за тази активност до равнище, при което да имат министър на ИИ или подобен висок пост. Министрите ще би трябвало да вземат решение кои планове от региона да бъдат оповестени със свободен достъп и кои да останат заключени зад вратите на лабораториите…

Първите страни с сходни високопоставени позиции, изненадващо, не са обичайните водачи в хай-тек промишлеността. ОАЕ назначи министър на ИИ в края на 2017 година, а от февруари т.г. Индия има 4 комисии по изкуствен интелект в своето Министерство на електрониката и ИТ, отбелязва Futurism.com.

Среща на върха, останала в сянка

Политически и бизнес-лидери от целия свят се събраха в края на предходната седмица на среща по отношение на световното ръководство на изкуствения разсъдък. На нея участваха и над 50 от водещите международни специалисти в региона на ИИ. От шефовете на IBM и Фейсбук до министри от Норвегия и ОАЕ – представители от всички браншове и равнища на ръководство се събраха, с цел да очертаят бъдещето на изкуствения разсъдък.

Тази среща сякаш бе подмината тихомълком, тъй като малко медии имаха опция да участват, а изводите са много спорни. Целта на кръглата маса бе да се намерения за  провокациите и опциите, които развиването на ИИ носи, и да се разрабоят тактики, насоки и управления в помощ на безвредното развиване на тази област.
още по тематиката
Кръглата маса беше проведена от Инициативата за изкуствен интелект при „ Общество на бъдещето ” към Харвардската школа по ръководство „ Кенеди ” и Н. Пр. Омар бин Султан Ал Олама, държавен министър по изкуствения разсъдък в ОАЕ. Това е първият в света министър на изкуствения разсъдък.

Няма подозрение, че на света не липсват хрумвания за приложение на изкуствения разсъдък, който има видимо безконечен капацитет в съвсем всяка промишленост. Все повече ИИ се трансформира в част от всекидневието ни – в колата, в дома, в офиса, в склада. Технологията към този момент е утвърдила своята роля в региона на правото и медицината, само че също по този начин има има въздействие върху по-малко съществени области като да вземем за пример развлекателната промишленост.

Регулация

Това, което изостава и в последна сметка попречва напредъка, е регулирането и неналичието на уместно управление на напредъка в региона на ИИ. Правителствата би трябвало да работят по-бързо в тази посока, разясниха делегатите на срещата, представени от Futurism. Според мнозина от тях, нациите би трябвало да осъзнаят, че изкуственият разсъдък основава един по-бърз и по-ефикасен свят с всеки идващ ден. Правителствата би трябвало да са наясно, че през днешния ден е най-бавният ден от останалата част от живота им.

Всяка нация би трябвало да има министър на ИИ като Дубай, считат специалистите. Примерът на ОАЕ е зашеметителен. Н. Пр. Омар бин Султан Ал Олама е на 27 години – напълно млад, само че неговото назначение е знаково. Този ход е част от тактиката на ОАЕ за изкуствения разсъдък, заложена в задачите на страната за интервал до 2070 година, написа Arabian Business.

Въпреки че концепцията за министър на ИИ наподобява семпла, за мнозина тя е хлъзгава материя и закономерно повдига въпроса: в случай че имаме министър на една съответна технология, за какво да нямаме министър на ДНК и ред други сходни детайлни аспекти от другите области на развиване. Мнозина от специалистите обаче поддържат концепцията, тъй като изкуственият разсъдък, наред с редица благоприятни условия, носи в себе си и значително опасности.

Отворен достъп

Трябва ли да има отворен достъп до разработките в региона на изкуствения разсъдък? Този въпрос нажежи пристрастеностите по време на срещата на топ-експертите. Отвореният достъп ще сътвори тъждество сред всички, считат някои, и с това ще постави завършек на множеството от рисковете. Отвореният достъп обаче носи със себе си свои присъщи рискове – да вземем за пример, до знанието да се доберат недобронамерени лица.

Навярно най-разумният метод е да се намерения за частичнен отворен достъп до избрана част от разработките. Но по какъв начин може да стане това? Трудно е да се каже еднопосочно кой следва да дефинира кои да са отворените разработки. Също по този начин остава под въпрос кой е най-добре да взема решение по кое време да има отворен достъп.

Тук полемиката се връща назад към първичния въпрос – за съществуването на министър на изкуствения разсъдък във всяка страна. За множеството специалисти интуитивният отговор е, че въпросните сериозни решения следва да се вземат от министрите по изкуствен интелект.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР