Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да използват

...
Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да използват
Коментари Харесай

ЕС ще закупи над 180 млн. дози от адаптираната ваксина на “Пфайзер“ срещу Омикрон

Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да употребяват опцията за закупуване на над 180 милиона дози от имунизацията за Covid-19, приспособена за разновидността Омикрон, създадена от " Бионтех " и " Пфайзер ". Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Ройтерс.

На 25 ноември " Пфайзер " и " Бионтех " започнаха създаването на първообраз на ваксина против ковид, характерна за разновидността Oмикрон, и обявиха, че може да бъде подготвена през март.

" Държавите членки се съгласиха да задействат първия транш от над 180 милиона спомагателни дози приспособени ваксини в третия ни контракт с Бионтех-Пфайзер ", сподели Урсула фон дер Лайен на конференция нощес в края на постоянната среща на върха с водачите на Европейски Съюз.

Последният контракт на Европейски Съюз с " Пфайзер " и " Бионтех " разрешава на страните от Европейски Съюз да закупят до 1,8 милиарда дози до края на 2023 година, от които половината към този момент са поръчани, а другата половина не е наложителна.

" Пфайзер " съобщи, че към момента не са поръчани незадължителните дози и до момента не са водени диалози с Европейски Съюз за възможната доставка на приспособени версии на имунизацията.

" Към момента не са завършили диалозите с Европейска комисия за евентуалните спомагателни доставки в сходство с техните права на избор по нашето съглашение, отнасящи се до приспособената ваксина ", обявиха през днешния ден " Пфайзер ".

" Въпреки че имаме вяра, че можем да доставим приспособена ваксина през март 2022 година, към момента не знаем дали това ще е належащо и за това ще се изисква позволение от регулаторните органи ", прибавиха от компанията производител.

Досега Европейската организация по медикаментите (ЕМА) е декларирала, че няма безапелационни доказателства за нуждата от приспособена към Омикрон ваксина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР