Днес (14 май) Съветът прие важна реформа на европейската система

...
Днес (14 май) Съветът прие важна реформа на европейската система
Коментари Харесай

ЕС одобри реформата в пакта за убежище и миграция

Днес (14 май) Съветът одобри значима промяна на европейската система за леговище и миграция, се показва на уеб страницата на Европейски Съюз.

С нея се открива набор от правила, които ще спомогнат за проведеното ръководство на идващите, ще основат ефикасни и единни процедури и ще обезпечат заслужено систематизиране на тежестта сред страните членки.

Пактът за леговище и миграция ще обезпечи по-справедлива и по-силна миграционна система, която ще има съответни резултати на място. Тези нови правила ще създадат европейската система за леговище по-ефективна и ще усилят солидарността сред страните членки. Европейският съюз ще продължи и тясното си съдействие с трети страни за превъзмогване на първопричините за противозаконната миграция. " Само дружно можем да намерим отговор на световното миграционно предизвикателство ", декларира Никол де Мур, държавен секретар по въпросите на убежището и миграцията на Белгия.

Пълно преразглеждане на системата на Европейски Съюз за леговище и миграция

Днес Съветът одобри общо 10 законодателни акта, които реформират цялата европейска рамка за ръководство на убежището и миграцията.

Регламентът за скрининг ще разреши на националните органи да насочват противозаконните мигранти и претендентите за леговище на външна граница към съответната процедура и ще подсигурява, че идентификацията, инспекциите за сигурност и накърнимост и здравната оценка се правят по обединен метод.

Новите правила за обновената база данни " Евродак “ ще разрешат събирането на по-точни и цялостни данни (включително биометрични данни) за разнообразни категории мигранти, в това число претенденти за интернационална протекция и лица, идващи нелегално в Европейски Съюз. Това ще спомогне за даването на информация при правенето на политиките и ще усъвършенства контрола върху противозаконната миграция и неразрешените придвижвания.

Регламентът за процедурата за даване на леговище рационализира европейската процедура за даване на леговище и вкарва наложителна гранична процедура в тъкмо избрани случаи. Регламентът за граничната процедура за връщане се отнася до връщането на хора, чиито молби по тази гранична процедура са отхвърлени. Регламентът за ръководство на убежището и миграцията дефинира коя страна членка е виновна за разглеждането на молбите за интернационална протекция и за първи път вкарва заслужено систематизиране на отговорността сред страните членки. Благодарение на регламента за рецесията Европейски Съюз ще бъде по-добре квалифициран за разглеждане на молби за леговище при изключителни условия.

Квалификационният правилник и Директивата за изискванията на приемане откриват единни правила за критериите за даване на интернационална протекция и стандартите за приемане на търсещите леговище. Това би трябвало да способства и за понижаване на вторичните придвижвания сред страните членки.

И най-после, регламентът за презаселване се занимава със законните и безвредни пътища към Европейски Съюз, като открива общи правила за презаселване и филантропичен банкет.

Гранична процедура

Основна оригиналност в промяната е наложителната гранична процедура. Тази процедура ще се ползва за избрани категории лица, търсещи леговище (например тези, които идват от страни с невисок % на признание на убежище). Целта на процедурата е да се направи бърза оценка на външните граници на Европейски Съюз за това дали молбите са неоснователни или неприемливи. Лицата, които са в гранична процедура за даване на леговище, нямат право да влизат на територията на Европейски Съюз.

Отговорност и взаимност

Новите правила обясняват коя страна членка ще бъде способена за дадена молба за леговище (например в случаите, когато лицето има член на фамилията си в страна от Европейски Съюз или когато молбата за леговище не е подадена в страната, в която търсещият леговище идва за първи път в ЕС).

Друг значим аспект на промяната на миграционната система е въвеждането на механизъм за взаимност, с цел да се обезпечи по-справедливо систематизиране на отговорността. Новите правила съчетават наложителната взаимност в поддръжка на страните членки, които се оправят със мощен приток на мигранти, с еластичност във връзка с типа на вноските. Приносът на страните членки може да се състои в пренасяне, финансови вноски или, когато това е контрактувано с облагодетелстваната страна членка, в различни ограничения за взаимност (напр. обезпечаване на гранична защита или помощ при разполагането на приемни центрове).

Управление на спешни обстановки

За да се оправят по-добре с спешни обстановки (масови пристигания и инструментализация) и форсмажорни условия, страните членки могат да дерогират някои правила и да изискат засилена взаимност от други страни от Европейски Съюз. Възможните дерогации се отнасят да вземем за пример до крайните периоди за вписване на претендентите за леговище и продължителността на граничната процедура.

Кризисният механизъм се употребява единствено при изключителни условия и за времето, което е строго належащо за справяне с спешни обстановки или форсмажорни условия. Той предстои на позволение от Съвета.

Следващи стъпки

Сега държавите-членки ще разполагат с две години, с цел да приложат на процедура признатите през днешния ден закони. Европейската комисия скоро ще показа общ проект за използване, с цел да окаже помощ на страните членки в този развой.

Обща информация

Регламентът по отношение на процедурата за даване на леговище, Регламентът по отношение на убежището и ръководството на миграцията, Регламентът по отношение на Евродак, Регламентът по отношение на скрининга и Регламентът по отношение на рецесията са съставни елементи на новия пакт за миграцията и убежището, който Комисията (комисар Илва Йохансон) предложи на 23 септември 2020 година

Директивата за изискванията на приемане, регламентът за квалификацията и рамката на Европейски Съюз за презаселване бяха в началото препоръчани през 2016 година

Общото съглашение сред председателството на Съвета и Европейския парламент беше реализирано на 20 декември 2023 година Подробностите по текстовете бяха в допълнение конкретизирани през януари и при започване на февруари 2024 година Европейският парламент одобри пакта на 10 април 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР