Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност, обясни

...
Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност, обясни
Коментари Харесай

Министерството на електронното управление ще налага кирилицата в сайтовете на администрациите

Правим това напълно за опазване на българската еднаквост, изясни министър Божидар Божанов

Министерството на електронното ръководство (МЕУ) търси взаимоотношение с академичната общественост за налагане на българска форма на кирилицата в институционалната еднаквост на обществената администрация.

МЕУ се обърна към Националната художествена академия (НХА) с готовност на екипа за взаимоотношение с академичната общественост и съдействие за създаването и установяването на шрифтове с българска форма на кирилица, които да се употребяват в печатни и електронни документи, както и в приложения, уеб страници и портали на държавната администрация, осведоми.

Това е една от концепциите, залегнали в новите Правила за институционална еднаквост на интернет уеб страниците и портали на държавната администрация.

"Правим това напълно за опазване на българската еднаквост в един световен свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, само че със свои неповторими черти и своя книжовност. Искаме да съхраним и развием националната еднаквост вплетена в буквите и да я създадем част от построяването на българската институционалност, сподели министър Божанов. Търсим експертно мнение по отношение на най-подходящия метод за основаване и налагане на българска форма на кирилица. Ефективният екранен шрифт не е единствено дизайн, а изисква и комплицирана техническа реализация. Съвременната процедура в региона на шрифта допуска съдействие на доста равнища и на експерти с разнообразни пълномощия. След извършени срещи и диалози с шрифтови дизайнери, работим върху изцяло решение за налагане на българската форма на кирилица, добави Божанов.

Целта на новите правила е да основат единна рамка за институционална еднаквост, и да подсигуряват, че всяка администрация при създаването на своите интернет уеб сайтове и портали ще даде оптимално положително потребителско прекарване на жителите и организациите.

Наред с това, в разпоредбите в допълнение бяха включени условия по отношение на използването единствено на шрифтове, които включват знаците от българската форма на кирилицата от страна на държавната администрация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР