Прави се опит, по заобиколен начин, да се удължи незаконното

...
Прави се опит, по заобиколен начин, да се удължи незаконното
Коментари Харесай

Милка Христова: Незаконно се трупат отпадъци в Долни Богров

Прави се опит, по заобиколен метод, да се удължи противозаконното депониране на боклуци на депото в с. Долни  Богров до август 2023 година По този метод се прикрива неуспеха на прекомерно „ Система за ръководство на отпадъците “ в София.

Това съобщи заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова.  

Тя изясни, че този отчет е образец по какъв начин се прави опит едно разследване да се показа за причина или по какъв начин „ каруцата се поставя пред коня “.

„ С отчета ни се предлага СОС да даде единодушие Столична община да прекрати приемането на боклуци за оползотворяване на територията на сметището в с. Долни Богров до края на м. август 2023 година В него се показва, че това се прави във връзка с  предишно решение на СОС от 16 декември 2021 година, с което е учредено безплатно право на прилагане на сдружението „ Софекострой “ върху движимост, представляваща уплътняваща машина – компактор, която е нужна за рекултивацията на сметището в с. Долни Богров, със период на прилагане не по-късно от края на август 2023 година “, напомни Христова.

Според нея, в този момент възползвайки се от това решение на СОС, касаещо една машина, под претекст да се подсигурило нейното потребление, на процедура се желае СОС да узакони трупането на боклуци в с. Долни Богров до август 2023 година

Проблемът е в това, че съгласно системата за ръководство на отпадъците, депото в с. Долни Богров, трябваше да завърши своята активност още през 2016 година, когато стартира работа заводът за преправка на твърди боклуци в м. Садината, с. Яна и беше построено новото бунище там.

По думите й, съгласно предвижданията, този цех  трябваше да преработва смесения отпадък в 180 хиляди тона RDF-гориво, като  остатъкът от към 78 хиляди тона, който не е модифициран, трябваше да се депонира на новото бунище в м. Садината. До построяването на инсталацията за изгаряне RDF-горивото, то би трябвало да изгаря в циментовите фабрики. На процедура обаче от 2016 година до в този момент заводът създава не 180 хиляди т., а единствено 60 хиляди, защото циментовите фабрики отхвърлят да го одобряват и горят, като се изключи този в Бели извор край Враца. Обясненията са разнообразни, само че най-често се твърди, че софийският RDF е с неприятно качество и примеси, като не развива нужната температура при горене.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков смята, че сериозният и виновният метод е допустимо най-скоро, с общи старания на администрацията, кмета Фандъкова и общинският съвет да се откри работещо решение.

„ Необходимо е да търсим оптималната опция за оползотворяване на творби RDF. Все отново това е задачата на голямата европейска инвестиция “, посочи той.

Христова подсети, че за превозването и горенето на тези 60 хиляди тона RDF софиянци заплащат всяка година към 10 млн. лева

Заместник-председателят на СОС обърна внимание на въпроса какво се случва с към 120 хиляди тона отпадък, които не се преработват. Тя уточни, че 1/3, към 60 хиляди тона, се карат до новото бунище в м. Садината,  а останалите 2/3  - повече от 100 хиляди тона, се карат на остарялото бунище в с. Долни Богров, което трябваше към този момент да е затворено.

Даков сподели, че казусът от доста време основава публично напрежение в регион „ Кремиковци “ и изключително в най-близките обитаеми места до това нерекултивирано хранилище.

Милка Христова посочи, че по данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда на сметището в с. Долни Богров за интервала 2015 – 2021 година са депонирани над 560 хиляди тона боклуци. По-интересното е, че тези боклуци стартират да се водят, като „ боклуци за оползотворяване “. По този метод трупането на балите отпадък в с. Долни Богров благовидно се показва не като депониране, а като приемане на боклуци, служещи за рекултивация на депото “, изясни социалистката.

Христова уточни, че неотдавна е станало ясно, че клетка 1 на новото хранилище в м. Садината е с съвсем изпълнен потенциал.

Според нея, при тази обстановка Столична община на процедура прави опит да реши казуса със софийския отпадък, като продължи мнимата рекултивация на депото в с. Долни Богров до август 2023 година

„ За задачата е в ход и процедура да се повдигне „ билото “ на това остаряло бунище, разбирайте, да се усили неговия потенциал, с цел да може да се натрупат там по 150 хиляди тона боклук за година “, съобщи тя.

Според нея тъжната равносметка е, че даденото заричане -  през 2015 година остарялото бунище в с. Долни Богров да бъде затворено, рекултивирано и върху него да има гора с над 80 хиляди дървета, остава фантазия. Напротив, ще продължи там да се натрупат столичните отпадъци, като виновността е на Столична община, ръководена от ГЕРБ, която се провали в реализацията на плана за ръководство на боклуци.

„ Няма да подкрепим отчет, с който се прави опит тези неподходящи и позорящи обстоятелства да бъдат прикрити “, безапелационна бе Милка Христова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР