Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при COVID-19,

...
Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при COVID-19,
Коментари Харесай

Омбудсманът: Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при COVID-19

Правата на децата в риск са най-тежко нарушени при COVID-19, 3 500 от тях са в цялостна изолираност. Това сочи отчет на омбудсмана Диана Ковачева, заяви пресцентърът на институцията. Докладът е направен във връзка със Световния ден на децата и годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации. Той е на тематика: " Оценка на въздействието на ограниченията против разпространяването на COVID-19 върху правата на уязвимите групи деца в България " и е направен по взаимен план с Европейската мрежа на омбудсманите за деца и УНИЦЕФ за оценка на въздействието на ограниченията против разпространяването на COVID-19 върху правата на детето.

Специалният отчет отразява детското прекарване и схващане за пандемичната конюнктура и въведените по отношение на нея ограничаващи ограничения и разказва резултата, който те имат върху децата през техния взор, се показва в известието. Оценката е осъществена в интервала юли-август 2021 година, като консултирането е направено сред 22 юли и 19 август 2021 година В него са включени 95 души, от които 44 деца от уязвими групи, на възраст сред 8 и 18 години. Това са деца в беднотия, с увреждания, със специфични просветителни потребности, настанени в разнообразни форми на резидентна грижа, непридружени деца бежанци и такива с възпитателна мярка-настанени в пансион, осведомят от институцията на омбудсмана.

В отчета се установи, че изолацията за децата в резидентна грижа е била по-продължителна и по-строго наложена от тази за множеството останали деца в страната. Така, на процедура към 3500 деца са останали в цялостна физическа изолираност за повече от година. Недостигът на обществени контакти за децата не е разследване от една или друга мярка, а е резултат от натрупването на резултата от другите ограничаващи ограничения, в това число отдалеченото образование. Изолацията е придружена от доста нараснали равнища на яд, паника, отчаяние и незаинтересованост измежду децата в резидентните услуги и институции. Отношението на децата към отдалеченото образование е по-скоро безразлично и в всеобщия случай образователните задължения са одобрявани несериозно, сочи отчетът, оповестен и на уеб страницата на омбудсмана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР