Практиките за измама на българските потребители не само, че не

...
Практиките за измама на българските потребители не само, че не
Коментари Харесай

Мамят потребители с нови схеми

Практиките за машинация на българските консуматори освен, че не понижават през последните години, само че стават все по разнородни, а създателите им все по-изобретателни. Прилагат се разнообразни способи, някои от тях добре познати, други – не толкоз, показват специалистите от Асоциация „ Активни консуматори “. Затова те изясняват кои са постоянно срещаните измами и по какъв начин да се оправим с тях.

Телефонни измами
 
На първо място ще напомним, че не престават да се практикуват телефонните измами. Една от разновидностите, която закупи мощна известност, е показване на драматичен случай с непосредствен родственик, за което би трябвало незабавно да се отделят пари, и други сюжети с служители на реда, институции и така нататък Крайната цел на тези измамници е да ви принудят да им дадете вашите спестени пари. Най-често жертва на този тип измами стават по-възрастните хора, които са по-доверчиви.
 
Други вариации на телефонните измами са свързани с вашите персонални данни, като постоянно тези измамници се показват за чиновници на институция, компания или организация и желаят от вас персонална информация или информация за банковата ви сметка.

Как да се предпазим:
 
При никакви условия не давайте персонална информация по телефон, изключително на непознати лица, които се показват за чиновници на институция, компания или организация.

Ако ви потърси непредвиден номер и твърди, че някой ваш непосредствен е в неволя, пробвайте да се свържете с този непосредствен, с цел да се уверите в истинността на историята. Ако той не ви подвига, потърсете други хора, с които може да е (напр. колеги).

Уведомете полицията, че номер се е свързал с вас и им обяснете защо сте разговаряли с този чужд човек и какво е желал.

Позвънете от различен телефон на формалния номер на организацията (напр. банка), с цел да разберете дали те са ви потърсили. Организации в никакъв случай не желаят персоналните ви данни по телефона, а данни за банковата ви сметка още по-малко.

Измами по имейл и текстови известия
 
Измамите по имейл (наричани още фишинг измами) са постоянно срещана процедура, с която изпращачът на известието включва линк, с който може да бъде открадната персоналната и банковата ви информация. Това са злонамерени опити за придобиване на сензитивна информация, с които могат да бъдат нанесени огромни вреди.Измамниците са станали по-хитри с времето и в този момент употребяват водни знаци на компании и по този метод да основават правдиво изглеждащи електронни писма, с които да заблудят потребителите, че това са действителни организации. С текстови известия те даже могат да се опитат да ви убедят, че избрана компания, на която сте клиент, ви подарява някакъв продукт, като в подмяна би трябвало потребителят да натисне изпратения линк.

Как да се предпазим:
 
Обърнете внимание по какъв начин е написано известието. Това, което постоянно ги отличава е: позволяват граматични неточности, прекомерно добра е премията, спечелили сте съревнование, в което не сте взели участие, желаят пари, с цел да ви изпратят пари, желаят персонални данни, молят ви да не споделяте на други хора, слагат ви напрегнат и други.

Не отговаряйте на такива известия с информация за вас, банковата ви сметка или каквато и да е друга сензитивна информация.
   
Ако липсва вашето първо и последно име има възможност да е излъган мейл.
   
Измамници употребяват неофициално поздравяване като „ Здравей, здрасти “
   
Не отваряйте линкове, файлове, фотоси и други неща, които са ви пратили, тъй като е евентуално да изтеглят персоналната ви информация със самото отваряне.
   
Обърнете внимание на имейла, който се свързва с вас. Наименованията са постоянно дублиращи с истинските имейли или се употребяват явни наименования, които една организация/компания би употребила.
 istock istock
Онлайн измами
 
Тази вид машинация включва кражба на профили в обществени мрежи, измами за сантиментални почивки, измами за екскурзии, машинация за укрепване на известност в обществени мрежи. Измамниците употребяват обществените мрежи и онлайн магазините, с цел да продават подправени артикули или несъществуващи. Тяхната цел е вашият портфейл.

Как да се предпазим:
 
Обърнете внимание на уеб адреса, към който ви препращат. Понякога той може да наподобява много необичайно.
   
Някой се е свързал с вас (възможно е и приятел) с тревожната вест, че ваши фотоси се споделят в някоя група на обществена мрежа и ви желае да му изпратите кода, който ще получите на телефона си, само че преди този момент би трябвало да си дадете телефонния номер. Не давайте на никого телефонния си номер по фейсбук и по-скоро се чуйте с този човек по телефона.  

Хиляди българи получиха позвънявания за мнима покупка

Предлагат ли се скъпи артикули на доста ниски цени?
    
Защитен ли е уеб адресът с катинарче или “https ”?
   
Никога не плащайте посредством банков трансфер, а с банкова карта, тъй като имате правото да оспорите заплащането и да си върнете платените суми.
   
Когато купувате за първи път от даден уебсайт, отделете повече време, с цел да проучите този търговец. Потърсете мнения и мнения за този търговец, попитайте ваши познати.
   
Никога не използвайте обществен Wi-Fi, с цел да достигнете до персонална информация. Възможно е измамници да са проникнали в такава мрежа и просто да чакат някого да си вкара данните. То съдържа линк, като приканва потребителя да го последва. Връзката съдържа съобщение за възобновяване на сума и стъпки, които потребителят би трябвало да направи, с цел да му бъдат възобновени.

Публикуваме без редакция цялостния текст от уеб страницата: " съобщение за възобновяване
След изчислението стигнахме до заключението, че ви сме дебитирали в допълнение 1500 лева като данъчно заплащане за Вашите приходи. Моля, следвайте процеса, с цел да го кредитираме на Вашия банков акаунт в идващите 24 часа. Моля, кликнете върху бутона по-долу и следвайте стъпките. “

Това е фишинг, с който се цели кражба на персонални данни, банкова информация и други Напомняме, че Национална агенция за приходите в никакъв случай не изпраща известия, в които е належащо клиентите да вкарват банкова информация или персонални данни.
 istock istock
Измама на прага на дома ни     
      
При тези измами избрани хора идват до вашия дом и се показват за чиновник на някоя организация или компания, представител на фондация и така нататък Тяхната цел в последна сметка е да вземат пари от вас. Това към момента се случва.
 
Как да се предпазим:
 
Винаги бъдете нащрек за такива продавачи, не се поддавайте на „ заразителното “ им зрелище.

Дръжте дома си подсигурен и не допускайте непознати в него.
   
Звъннете на организацията или компанията (ако са дали контакт в интернет) пред лицето, което се показва. Ако реагира необичайно, просто му затворете вратата.
   
Искайте от „ служителя “ да си даде персоналната карта и някакъв документ, че потвърждава изказванието си, че работи в тази организация.  

Нова машинация с домашен уреди

Не давайте пари и не позволявайте да се чувствате притиснати да купувате каквото и да е. (има случаи, в които същински търговци продават артикул на прага на дома ви и след това отхвърлят правото ви да се откажете от този артикул – бъдете нащрек!)
Пощенски измами
 
Не са толкоз постоянно срещани, само че въпреки всичко би трябвало да сме наясно, че може да получим по пощата писмо за присъединяване в лотария, изтегляне на награди, пирамидални схеми, капиталови схеми или други мощно невероятни истории.

Как да се предпазим:
 
Следете за граматически и правописни неточности.
    
Ако нещо звучи прекомерно добре, с цел да е истина, най-вероятно е машинация.
   
Не отговаряйте на такова писмо.
    
Прекалено положително, с цел да е истина
 
Ако цената е нереалистично ниска спрямо цените по други места, най-вероятно е лъжлива. (напоследък се появиха уеб страници с маркови парфюми на доста по-ниска цена, което буди съществени опасения). Не може да спечелите от
лотарията, в случай че не сте взели участие в нея. Същото важи и за изтегляне на облага – първо би трябвало да участвате, с цел да бъдете изтеглен.
 
 Свързали са се с вас от нищото
 
Трябва да сте извънредно деликатни, когато някой без причина се е свързал с вас и ви желае персонална или банкова информация. Истински организации не биха се свързали с вас от нищото, с цел да ви желаят такива елементи, в случай че не сте се уговорили нещо.
 
 istock istock
Искат персонална информация
 
Лична информация може да бъде и също по този начин: място на живеене, възраст, родственици и други. Бъдете бдителни в случай че желаят каквато и да е информация за вас без някаква явна причина. (Наскоро бе употребен генериран глас, който разпитваше хора по телефона за името им и мястото им на живеене – най-вероятно за основаване на база данни.). Измамниците основават възприятие за неотложност и изискват от вас да си дадете персоналната информация, притискайки ви, че нямате различен избор. Не им позволявайте да ви притиснат да вършиме каквото и да било.
 
Искат ви пари
 
Това е червен байрак номер едно, който повдига въпроси за отсрещния човек. Бъдете деликатни, когато има такива претенции към вас, изключително в случай че са поискани без някакво авансово съображение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР