ПП-ДБ зоват ГЕРБ за подписване на споразумение! Готови са да

...
ПП-ДБ зоват ГЕРБ за подписване на споразумение! Готови са да
Коментари Харесай

ПП-ДБ молят ГЕРБ да подпишат споразумение! Петков великодушен: Готови сме да дадем 7 министерства

ПП-ДБ зоват ГЕРБ за сключване на съглашение! Готови са да се разделят със седем министерства.

 

" Благодарим, че тази оферта за ротиране на премиера ни беше препоръчана довечера. Готови сме да продължим по този начин. Колегите желаеха спомагателни министерства - подготвени сме да ги дадем и сега. Премиер - Мария Габриел. Министър на външните работи - несъмнено, Мария Габриел. Другите министерства, които сме подготвени да им дадем, са МВР, нововъведенията и растежа, екология, обучение, просвета ", разкри Кирил Петков.

 

Той прикани Мария Габриел да вземе мандата и да се продължи с договарянията още 7 дни, с цел да не се хвърля страната в рецесия.

" Трябва да продължим промените. Но би трябвало да има същинска воля ", добави Петков.

 

Той акцентира, че ангажимента с ГЕРБ е за 18 месеца. " На 9-ия месец единственото, което вършим, е да сменим министър председателите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и по този начин да продължи ръководството ", разяснява той. И добави, че при същинска воля реформите могат да продължат.

 

" Имахме декларация, с която стартира взаимната работа преди 9 месеца. В нея имаше ясни цели за правосъдната промяна и регулаторите. Не сме спрели да настояваме за конкретизация на уговорките. Публикувахме преговорната си политика посредством меморандум. Не разбирам за какво подписването на съглашение се слага под подозрение. Има софтуерно време време да бъде подписано ", посочи Христо Иванов. И добави, че протичащото се сега му се коства ненужно.

 

" Изготвихме нов документ дружно, като гледахме от този на ГЕРБ и нашия меморандум. Готови сме да публикуваме съглашението. Никога не е имало политическа рецесия, като през последните две години. Общо е желанието за промени и за излизане от рецесията. Ако се окаже, че не можем да подпишем съглашение, това ще се отрази доста тежко на жителите ", добави той.

 

" За да няма никакви спекулации, още преди към седмица споделих на госпожа Габриел, че аз нямам искания да бъда министър на външните работи. Предложих на госпожа Габриел и тя се съгласи да измислим други механизми, с цел да работим дружно с контактите на открито ", побърза да се оправдае Николай Денков.

 

И добави: " Ротацията беше контрактувана при избрани условия. Съгласихме се с предложенията на ГЕРБ, които са потребни за България ".

Той посочи, че е обсъждано да бъдат заменени настоящи министри с такива на ГЕРБ, само че след това от партията са решили да не подписват съглашението.

 

Христо Иванов пък се извини за неделните изключителни конференции, които по думите му били непотребни.

 

" Когато започнахме договарянията, имахме един преносим компютър, един екран, взимахме текстове от двамата документа и дружно изработихме един обстоен документ. Колегите от ГЕРБ доста уверено споделиха, че тематиките, свързани с промените, не желаят да наподобяват по този начин, като че ли не са техен приоритет. Не разбирам за какво в този момент подписването на това съглашение се слага под подозрение ", недоумява Христо Иванов.

 

" Всичко вървеше доста добре, подготвени сме да публикуваме този документ. Не разбирам за какво би трябвало да се подлага под съмнение подписването му. Надяваме се на следващия ден той да бъде подписан ", сподели той.

 

На собствен ред финансовият министър в оставка Асен Василев уточни, че спор по състава на Министерски съвет няма. " Оказа се, че подписването на съглашението се отсрочва. Това е главната причина да има рецесия в преговорния развой. Може да се приложат корекции в документа. Напълно е допустимо това да се окаже подправена рецесия, само че е допустимо и да е действителна. Всичко ще остане на хартия, в случай че в регулаторите не се изберат самостоятелни хора ", акцентира той.

 

Асен Василев съобщи, че през днешния ден е споделил, че е сдържан оптимист, тъй като договарянията са били на финалната права. " След това отидох в Народното събрание. Г-жа Габриел сподели, че няма проблеми с Министерски съвет, само че подписването на съглашението се отсрочва за неустановен период ", разкри финансовият министър в оставка.

 

Ген. Атанас Атанасов също се извини за това, че на този огромен празник би трябвало да се занимаваме с политика. " Искам да прикани господин Борисов да се намеси в тази обстановка. Той взима крайните решения. Не мога да схвана за какво на финалната права би трябвало да буксуват договарянията ", съобщи водачът на ДСБ.

 

" Предлагам на госпожа Габриел да не връща празната директория, а още сутринта да намерим време и да преодолеем разликите ", прикани Атанасов.

 

" Днес в 18 часа пристигнаха от ГЕРБ и споделиха: " Ние сме подготвени да оставим същия състав на Министерски съвет, само че не можем в този момент да подпишем съглашението, ще го подпишем в миналото ", разгласи министър председателят в оставка Николай Денков.

 

От думите на Христо Иванов пък стана известно, че съдружното съглашение е било в " доста висока степен на комплектност ". То е било основано на текстове, взети от двата документа на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ": Споразумение за ръководство и механизъм за решения и Меморандум за продължение на реформите и е било направено взаимно от двата преговорни екипа " с същинска грижа ", изясни Иванов.

" Не разбирам за какво в този момент подписването на това съглашение се слага под подозрение. Всичко вървеше доста добре и даже сме подготвени да го публикуваме ", сподели съпредседателят на Демократична България.


Той предложи работата по него да продължи, а съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков го поддържа: " Много разгадавам на Мария Габриел да довършим съглашението и да продължим ръководството и да не вкарваме страната в рецесия ".

 

Христо Иванов загатна, че противоречивият въпрос в съдружното съглашение е механизмът, по който да се вършат номинациите за органите, които се избират с 160 гласа.

 

" Искаме да заложим правилото, че би трябвало да бъдат определени най-хубавите след доста съществени инспекции и гаранции за оптималната конкуренция. (...) Не желаеме да слагаме ограничавания на една или друга партия, тъй като фокусът би трябвало да бъде върху качествата на претендентите. Ние избираме човеци, а не партийни комисари, по тази причина се противопоставихме на едни или други елиминационни критерии във връзка с политически партии ", разяснява Иванов.

 

По думите му при препоръчаните от ГЕРБ текстове е щяла да възникне обстановка, при която единственият различен вероятен участник в такива болшинства е Движение за права и свободи.

 

" Ние не си слагаме за цел да изолираме Движение за права и свободи. Смятаме, че който даде най-хубавите кандидатури, те би трябвало да бъдат подкрепени, и в случай че това кандидатура на Движение за права и свободи - отлично. Мисля, че ще бъде победа за всички, в случай че забележим от Движение за права и свободи да бъде излъчена кандидатура, за която няма никакви подозрения за корупция ", добави той.

 

Изявлението на ПП-ДБ е в отговор на ГЕРБ-СДС, които упрекнаха ПП-ДБ, че " не желаят да поделят властта ", по тази причина им дадоха период да размислят до понеделник в 12 ч., когато би трябвало да бъде връчен първият мандат.

 

Освен това като причина за несполучливите договаряния прибавиха и нежеланието на групировката на Петков, Василев, Атанасов и Иванов да даде равнопоставеност сред двете обединения.

 

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. В петък ръководителят на партията Бойко Борисов беше безапелационен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен незабавно, или отиваме на предсрочни избори.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР