Познавам Диана от едни други години, когато основен проблем за

...
Познавам Диана от едни други години, когато основен проблем за
Коментари Харесай

Диана Алексиева: Искам позитивни хора да дърпат света напред

Познавам Диана от едни други години, когато главен проблем за нас беше чии лекции да преснимаме, с цел да се подготвим за идващия изпит. През годините тя постоянно е била по-близо до медиите от мен, най-много до малкия екран, където беше водещ или редактор на редица известни излъчвания. Ето в този момент обаче и двете се занимаваме с самостоятелни онлайн планове, които, имаме вяра, ще запазят духа и смисъла на онази публицистика, на която ни учеха в университета. До дни започва проектът Interview.to, в който Диана Алексиева ще ни среща с забавни и смислени хора, които, както споделя тя, " дърпат света напред ". 

Коя е Диана Алексиева, тук и в този момент?

Наскоро новините на бТВ имаха годишнина. Там работят мои сътрудници от Факултета по публицистика, както и мои близки другари и познати.

Винаги съм се възхищавала на техния труд, само че в никакъв случай, от момента, в който се дипломирах, до момента, не пожелах да работя като кореспондент или разледващ публицист или пък новинар. И по този начин, като гледах по малкия екран какъв брой доста работа са свършили тези хора, мои връстници, за миналите години и хем ми стана хубаво, хем си зададох въпроса - за какво в никакъв случай не пожелах да бъда на тяхно място. И открих, че постоянно, може би неумишлено, съм предпочитала да пребивавам в някакво по-отнесено, по-неконкретно време и място, а от подобен човек новинар явно не става.

Та, тук и в този момент съм щастлива майка на две прелестни човечета, само че в останалото време май още не съм напълно " тук и в този момент ".

Какво се случи сред предходното и сегашното издание на Диана?

Преди бях по-алтернативно четиво, а в този момент съм класика с първокласни корици:)

Правиш нещо напълно ново, разкажи ни за него...

Проектът Interview.to е уебсайт и нещо в действителност ново за мен, само че в международен мащаб не откривам топлата вода. В него ще представям и беседвам с надарени хора от света на киното, музиката, театъра, спорта. Личности, на които се възхищаваме, които ни карат да се усмихваме, предизвикат ни да мислим, вършат в последно време прекомерно новинарския ни свят малко по-красив или най-малко по-смислен.

Като факсимиле звучи, обаче е по този начин - желая положителни и съумели хора да дърпат този план, а и този свят. Както, в действителност, постоянно е било.  

Какво ти даде сили за този план?

Самата аз на драго сърце чета изявленията с хора, които са ми забавни по една или друга причина.  Отдавна имах предпочитание да направя нещо в интернет пространството, само че нямах съответна концепция. С времето, сякаш, нещата започнаха да получават някакви по-ясни контури в главата ми и взех решение да видя до къде мога да стигнат в случай че си го слага за цел. А аз съм дева, та нямам нереални и неосъществени цели. 

Кое изявление е положително изявление?

Като начало за мен положителното изявление не е разпит. Не е минно поле, не е надпреварване, не е надхитряне и надскачане, не е съревнование.  Интервюто е диалог с човек, който харесваш, човек,  от който се интересуваш.  Затова е значимото да си добре квалифициран, с цел да приказваш наравно  и с почитание с този, който си поканил. Защото в публицистиката има един неписан закон: " На тъпи въпроси, ще получиш тъпи отговори ". И към този момент няма опрощение за неподготвеността. Вече има Google.

От какви медии има потребност сега?  Смяташ ли, че самостоятелните онлайн планове могат да запълнят някакъв вакуум?

Със сигурност има потребност от медии, които не ни заливат с негативизъм, с обещания за края на света и черни предсказания за още по-черните дни, които ни чакат. Тези неща си ги знаем.

Бих споделила, че онлайн плановете са бъдещето, само че по този начин ще прозвуча доста стара, по тази причина ще кажа, че те са сегашното. Вярвам в пазарния принцип, че в случай че нещо се предлага на пазара (независимо на кой), то значи, че това нещо се купува.  И така, като в последно време в действителност в България се вижда взрив на самостоятелните онлайн планове, то се надявам, те да запълват тъкмо този вакуум и да имат своите консуматори.

Няма ли да ти липсва малкия екран?

А, ние с малкия екран не сме скъсали дефинитивно. Просто за малко ще поживеем разграничени, да забележим по какъв начин е, да си помислим ще я бъде ли тази връзка.

Каква е идната ти цел?

Ако питаш за проект Б, нямам подобен. Иначе в един по-добър миг - Фарьорските острови.

Какъв е нормалният ти уикенд маршрут?

Някой парк или детски спектакъл (в взаимозависимост от сезона),  за обяд с децата постоянно пицарията на Чефо - Forno Cipollini, в случай че имаме сили - езда на конната база в Божурище и дълга следобедно - вечерна отмора (това не се отнася за майките с дребни деца, единствено за бащите) у дома.

Къде е у дома и какъв брой постоянно се прибираш там?

Вкъщи е, където мога през целия ден да вървя по пижама.

Като беше дребна, доста искаше да...

Депеш Мод да си останат единствено мое изобретение, единствено за мен си.  Ама то не стана тъкмо по този начин.

Кога разбра, че си красива?

Не знам, това е релативно разбиране. Пък и майка ми все ми повтаряше: " Красотата и младостта са до време, би трябвало да имаш и нещо друго. " И в този момент оказа права.

Ако би трябвало да интервюираш Момичетата от града, кой е първият въпрос, който би им задала?

Колко пъти сте били на път да се откажете от личния си самостоятелен онлайн план? И какъв брой пъти сте си казвали: " Добре че не го направихме "? Разкажи ни една приказка...

В момента съм на вълна Петсън и Финдъс и едни безусловно различни приказки за кокошки, които са единствено в моята глава и в тази на щерка ми, а бих желала това изявление да има по-романтичен край, тъй че ще пропусна.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР