Познатата ни дума кюфте има персийски произход и произлиза от

...
Познатата ни дума кюфте има персийски произход и произлиза от
Коментари Харесай

Как кюфтето стана хамбургер?

Познатата ни дума кюфте има персийски генезис и произлиза от думата кюфта. Също може да се каже и за сродството и с турското кьофте и гръцкото кефте. Има сведения, че още в Древен Египет са накълцвали части месо, които след това оформяли на питки и изпичали в пещ. Подобни предписания се срещат в някои от най-старите арабски и азиатски кулинарни книги.

Рецептата за кюфтетата била публикувана с помощта на Златната орда на Чингис хан. По време на дългите походи монголите поставяли парче суровоизсушено месо под седлото. При ездата то омеквало и можело по-лесно да се нареже на дребни късчета, които в допълнение овкусявали с разнообразни подправки.

Така през 1238 година внукът на Чингиз хан Кублай хан при нападението на Москва донесъл със себе си обичая да се употребява накълцано сурово месо. Руснаците приели традицията и го нарекли стек тартар или татарски бифтек. По-късно те подобрили усета на бифтека, като прибавили нарязан на ситно лук и сурови яйца. Изпеченият на скара деликатес се наричал към този момент татарско кюфте.

По-късно през 17 век кораби, идващи от Хамбург с немски екипаж, почнали да посещават съветските пристанища. Така татарското кюфте било пренесено в Германия, а оттова и в цяла Европа.

 Стек Тартар

Бифтекът от сурова говежда кайма станал един от най-големите специалитети в Дания. Във Франция заел също почетно място. Дори Жул Верн го разказва като обичано [ястие на своя воин - капитан Немо. А в Белгия препеченият самун с татарски бифтек и до през днешния ден се назовава toast cannibale.

Пак моряците от Хамбург през 18 век пренесли в Ню Йорк кюфтето в двата му разновидността - недопечен и печен. Около пристанището в Ню Йорк били опънати шатри, в които продавачите предложили на немските моряци кюфте, приготвено по хамбургски.

А на международното ревю през 1904 година в Сент Луис немски бизнесмени предложили кюфтета под името хамбургер. Под това име след това и немските заселници в Америка почнали да оферират топките от кайма в предградията на Ню Йорк.

 Кюфтета

А изпеченото кюфте на скара сред две филии самун се появило през 1800 година Така се родил този тип сандвич, който станал обичан на имигрантите в Америка. Окончателния си тип той придобил с изобретяването на механичната месомелачка при започване на 19 век.

А датата 28 май е идеалният ден да си похапнете апетитен хамбургер без скрупули, тъй като на тази дата се отбелязва Денят на хамбургера.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР