Познан. В рамките на Toursalon 2021 се състоя официална презентация

Познан. В рамките на Toursalon 2021 се състоя официална презентация ...

България бе представена като дестинация с богата история и културни традиции по време на Международното изложение Toursalon 2021 в Познан


Познан. В рамките на Toursalon 2021 се състоя официална презентация на посолството на Република България в Полша под надслов „България: целогодишна туристическа дестинация“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Събитието, което премина при засилен интерес, бе открито от министър Стела Балтова, а презентацията направи Николай Костов, аташе по туризъм на България в Полша. Държавата ни беше представена като дестинация с богата история и културни традиции, предлагаща големи възможности за културен, спа, селски, гастрономически и винен туризъм.

Преди това министър Балтова проведе двустранна среща със своя домакин Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на развитието и технологиите на Полша. Тя го увери, че пазар Полша е сред най-успешните и важни за България пазари през приключващия летен сезон. Българското министерство на туризма ежегодно изпълнява интегрирана комуникационна кампания на пазар Полша и благодарение на непрестанните усилия, като за периода от май до началото на септември 2021 г. регистрираме ръст от над 90% в туристическите посещения от централноевропейската държава спрямо 2020 г. Като основен приоритет на Министерството на туризма министърът посочи позиционирането на България като целогодишна туристическа дестинация чрез популяризиране на разнообразния български туристически продукт на пазар Полша.

По време на срещата министър Балтова отправи покана към своя колега Гут-Мостови за официална работна визита в България, както и за активизиране на дейността на Смесената работна група за туризъм между двете държави.
В рамките на работното си посещение на панаира на регионите и туристическите продукти в Познан министър Балтова проведе и редица други срещи с представители на местния бизнес и регионални организации. Въпроси от областта на двустранното сътрудничество и възможното провеждане на Конгрес на Съюза на полските журналисти бе сред темите на разговорите с г-н Рафал Чая, председател на Виелкополската туристическа камара, Марек Трачик, издател на TTG и председател на Варшавската търговска камара, както и с представители на бизнеса.

На срещата бе обсъдено бъдещо сътрудничество между Виелкополската камара и Варненската туристическа камара.

В рамките на участието си в панаира на регионите и туристическите продукти Toursalon 2021 министърът на туризма доц. Стела Балтова се срещна с Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация и Ян Мазурчак, председател на Регионалната туристическа организация на Познан. Фокус на разговорите между тях беше начинът на организация на туризма на местно ниво.

Полската страна направи представяне на своята DMO - Организация за управление на дестинацията и процеса на сътрудничество между регионалните и локалните организации и местната власт. Обменена бе информация за организацията на процесите в двете държави. От своя страна, министър Балтова разказа за работата на българската страна по концепцията и политиката за туристическо райониране на България, по която активно се работи.

Стремежът е тя да даде тласък на местната икономика чрез нови огромни възможности за развитието на дестинацията като сбор от области със своя специфичен облик и туристически продукти. Домакините предложиха съдействие в тази област и поканиха България да се включи в конгреса на европейските организации през 2022 г., който ще се проведе в полския град Познан.

Източник: focus-news.net