Позицията на Москва от началото на войната в Близкия изток

...
Позицията на Москва от началото на войната в Близкия изток
Коментари Харесай

Русия за войната в Близкия изток: нищо от това не е вярно

Позицията на Москва от началото на войната в Близкия изток е, че американците са отговорни за терористичните офанзиви, осъществени от Хамас, и за напрежението в Близкия изток. Русия, въпреки това, желае мир и прави всичко допустимо, с цел да постави завършек на войната на Израел с терористичната формация, ръководеща Газа, твърди Кремъл.

Реалността обаче е друга, разяснява съветският специалист по Близкия изток Руслан Сюлейманов пред Дъждовни води. За него е ясно, че Москва печели от сегашния спор сред Израел и Хамас, който продължаващ съвсем месец, и има интерес той да се проточи още дълго време. Освен това колкото по-голяма е заплахата от разразяването на сериозен пожар, толкоз повече това би могло да допадне на Кремъл, защото би накърнило действителния съветски съперник - Съединени американски щати.

За американците спорът съставлява същинско предизвикателство, " един тип тест " на цялата система, която те са изграждали в продължение на доста години в района, пробвайки се да балансират сред Израел и арабските страни. " Русия, дружно с Китай, в този момент потрива ръце и следи цялата обстановка на драго сърце ", споделя още Сюлейманов. Освен това Кремъл е удовлетворен, че " Америка и другите западни страни обръщат внимание на Близкия изток, а не към този момент на Украйна. Независимо от изказванията на Вашингтон, че може да води по едно и също време война на два фронта ".

Руският политолог Константин Пахалюк, който неотдавна емигрира в Израел, също счита, че Москва е удовлетворена, че светът не приказва за Украйна, а за Израел. Анализаторът обаче не може да разбере тази наслада, защото става въпрос за две напълно разнообразни войни.

" За какво въобще би трябвало да се укорява Русия? "

Пахалюк показва пред " Дойче веле " (ДВ) и други два аргумента за това, че войната в Близкия изток играе в интерес на Владимир Путин. На първо място съветската агитация може да я употребява, с цел да плаши личното си население със следните внушения: " Всички ни упрекват, че започнахме войната в Украйна. Ние сме толкоз неприятни. А Израел се държи даже още по-лошо. Америка не може да направи нищо. И скоро целият Близък изток ще гори, а вие знаете какъв брой може да гори ". Според политолога посланието е, че съществува опасност от още по-голяма война, за което Западът е отговорен. " За какво въобще би трябвало да обвинявате Русия? В честен смисъл никой не може да ни упреква ", гласят внушенията, счита Константин Пахалюк.

На второ място Пахалюк показва, че Русия в този момент разполага с опцията да показва своята непосредственост с ислямския свят. Въпреки това, съгласно него, Москва към този момент не разполага с никакво осезаемо въздействие в района - нито в Сирия, нито в Египет, нито в Иран. Остава да се покаже на арабския свят, че в Русия живеят доста мюсюлмани и че те поддържат всички палестинци. Въпреки че Хамас, която е приета за терористична организация освен от Израел, само че и от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Германия и други страни, не може да бъде приравнена към палестинците.

При щурма на летищего в Махачкала прозвучаха антисемитски паролиСнимка: Ramazan Rashidov/TASS/dpa/picture alliance

Последиците от войната в Близкия изток за стабилността в Русия

Руският политолог и икономист Михаил Крутихин, който живее в Норвегия, е на напълно друго мнение. Войната в Близкия изток единствено ще навреди политически на Русия, съобщи той пред Дъждовни води. Той се аргументира с неотдавнашните антисемитски офанзиви в няколко съветски района, обитаеми най-вече с мюсюлмани. В столицата на Дагестан Махачкала хиляди ядосани щурмуваха летището, след кацане на аероплан, дошъл от Тел Авив. За Крутихин това е явен сигнал, че за Кремъл става все по-трудно да подсигурява сигурността в личните си райони. " Мисля, че това оказва доста отрицателно въздействие върху политическата непоклатимост в Русия ", споделя анализаторът. Според него след тези произшествия Москва ще би трябвало да се държи доста по-предпазливо и да ограничи антисемитската изразителност, с цел да не дестабилизира териториите си.

Крутихин счита, че Русия няма нито политическа, нито икономическа изгода от войната в Близкия изток. Материална изгода би имало само, в случай че цените на петрола се бяха повишили доста, вкарвайки по този метод спомагателни средства в съветския бюджет. Това обаче не се случва. Даже в противен случай - цените краткотрайно спаднаха, защото нито една от страните, производителки на нефт, не е подготвена да води война на страната на палестинците. А петролът от Персийския залив продължава да се изнася без особена смяна в цената му.

Възможно ли е съветско ходатайство за мирния развой?

Константин Пахалюк е уверен, че противоречивата аудиенция на делегацията на Хамас в Москва преди няколко дни, която беше остро подложена на критика от Израел, няма никакво значение за мирния развой. Той акцентира, че е ставало въпрос най-много за освобождението на съветските заложници в Газа. Според Руслан Сюлейманов обаче договарянията би трябвало да се водят с други " играчи " - бойното крило на Хамас. Анализаторът счита, че единствено Катар, Египет и вероятно Турция биха могли да доближат до тях: " Русия не разполага с този лост ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР