Позиция на Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, публикувана в неговата

...
Позиция на Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, публикувана в неговата
Коментари Харесай

Дядо Антоний: Да не се страхуваме от папата!

Позиция на Западно- и средноевропейският митрополит Антоний, оповестена в неговата Facebook страница

Посещението на папа Франциск в България провокира мощен публичен отзив. Добронамереността, откритостта и посланието за мир, с които пристигна в родината ни завоюваха сърцата на сънародниците ни . Нека сме почтени – тази аудиенция сподели какъв брой доста българите се нуждаят от гласа на Църквата, от нейните послания за снизхождение сред хората, за общение с Господ Иисус Христос, за подсилване на църковната общественост.

Много наши събратя вярно означиха, че тези послания звучат и в православните храмове и свещенодействие, те са част и от нашата ежедневна църковна проповед . При визитата си у нас папата ни даде обаче образец по какъв начин пастирът отива при стадото, по какъв начин търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава образец за действена Христова обич.

Убеден съм, че задачата на тази аудиенция не е била католическа агитация у нас . Тя нямаше за цел и изкуствено да се подценен разликите сред православието и католицизма, тъй като такова единение би било подправено и нетрайно.

Посещението на папата беше образец за значимостта на персоналното другарство сред християните, което преодолява страховете . Затова и Светият синод на БПЦ одобри папа Франциск като брат в Христа , като нравствен лидер на доста християни по света, който доброжелателно протяга ръка за другарство сред всички християни, и хората от всички изповедания, тъй като на християните прилича да бъдат миротворци.

Истински правилните на Христос няма от какво да се боят . Никой не може да заплаши нашата православна религия, с изключение на нашите хладни и нерадиви за спасението си сърца.

Православните християни не виждат в ближните си врагове и опасност, а братя и Божии рожби. Те имат вяра на Христовите думи: „ Не пердах се, единствено вярвай! “(Лук. 8:50).

Като имаме доверие в Божия промисъл и вършим по съвест това, за което Бог ни е призовал, няма от какво да се опасяваме. Чистата религия не се гради върху страха и експанзията към другите, към инославните, а върху любовта и верността към нашия Господ Иисус Христос. Нека доказателство ни бъдат думите на апостола: „ Защото в любовта няма боязън, само че съвършената обич прогонва страха, тъй като в страха има тъга. Който се опасява, не е идеален в любовта ” (1 Йоан. 4:18).

Христос Воскресе!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР