Появява се в ефир за първи път още през 1975

...
Появява се в ефир за първи път още през 1975
Коментари Харесай

Как пропагандата на Кремъл проби и в култово шоу за интелектуалци

Появява се в ефир за първи път още през 1975 година в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. И от този момент е най-популярната телевизионна игра за интелектуалци в рускоезичния свят. Днес към този момент и тя е интрумент на пропагандата на Кремъл. Ще убие ли войната в Украйна и шоуто " Къде? Какво? Кога? "

Това е история за една от обичаните телевизионни шоу стратегии в съветския ефир още от руската ера. В нея хора с доста познания, облечени в смокинги и потопени в интериор, наподобяващ казино, дават отговор на въпроси за литература, история, просвета. Бързо движение и мисъл, игра на думи, духовитост.

" Какво? Къде? Кога? " (Что? Где? Когда? - на съветски език) е толкоз известно шоу, че негови версии се появяват в други страни, даже в Съединени американски щати . Феновете на викторината имат своя интернационална мрежа, провеждат си и шампионати. За едни присъединяване в телевизионния форма е трамплин към популярност и благосъстояние, за други - за политиката.

Програмата има и своя дългогодишна неофициална политика: да не се занимава с политика. Досега.

Днес " Какво? Къде? Кога? продължава да се излъчва по Първи канал на държавната съветска телевизия. Но към този момент не е същото. То е следващият инструмент за агитация на Кремъл и режима на съветския президент Владимир Путин , споделят ветерани от шоуто пред телевизиа Current Time на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Едни споделят, че метаморфозата се е случила след началото на пълномащабната война, която Русия стартира в Украйна през февруари 2022 година Други - че играта се е трансформирала в политически инструмент на Путин още с противозаконното анексиране на украинския полуостров Крим от Москва през 2014 година

Сега общността на " знаещите " или " специалистите " (знатоки - от съветски език) към шоуто последователно се разпада. Някои от най-известните участници го жигосват, лоялни членове на мрежата от клубове, отдадени на играта, осъждат съветската война.

И описват какво се случва.
" Русия е мъртва за мен "
" Русия е мъртва за мен, а съветската телевизия умря дружно с нея. Тя се трансформира в пропагандна машина, която служи на експанзията ", споделя пред Current Time Игор Кондратюк , дълготраен участник във викторината, който я напуща с началото на войната. Той в този момент е украински ефирен водещ.

През септември известната участничка Екатерина Мереминска разгласява есе от първо лице, в което споделя, че с правилото предаването да не се занимава с политика е свършено.

В текста, оповестен от iStories, Мереминска споделя по какъв начин Наталия Стеценко , водещ продуцент на викторината и вдовица на неговия основател, се свързала с нея дни след началото на съветската инвазия. Стеценко поискала от Мереминска да изтрие обява от страницата си във Фейсбук, която гласи: " Кажи НЕ на войната ".

Участничката отхвърля и напуща шоуто. Тя не мисли, че участниците сами по себе си са проводници на агитация, само че предаването към този момент е тъкмо това.
Вече " никаква политика " значи единствено едно - да не ти е разрешено да кажеш нищо срещу политиката на съветските властиЕкатерина Мереминска
" Вече " никаква политика " значи единствено едно - да не ти е разрешено да кажеш нищо срещу политиката на съветските управляващи ", прибавя Мереминска. Ако подкрепяш Кремъл - това към този момент не е политика, разрешено е.

Шоуто напуща и един от най-популярните му участнищи - юристът Иля Новиков . Той е част от предаването в продължение на 14 гозини. Тръгва си, когато поема отбраната на Надя Савченко - украински боен водач, прекарал две години в затвор в Русия.

По това време съветската държавна агитация стартира интензивно да назовава украинците " нацисти " или " бандеровци " - от името на украинския националист от времето на Втората международна война Степан Бандера , чиято организация се бори за самостоятелна Украйна отвън Съюз на съветските социалистически републики.

" Когато се появявам по Първи канал вечер с папийонка, това е едно ", споделя Новиков, " само че когато се появявам в ефира на същия канал като бранител на " бандеровците " и " нацистите ", това е нещо друго ".
 Иля Новиков, който е упрекнат от Кремъл в екстремизъм.
В началото на октомври Федералната работа за сигурност (ФСБ) в Русия повдигна обвинявания в държавна измяна против Новиков, който в този момент живее в Украйна.
Страх да излъчват онлайн
" Какво? Къде? Кога? " се появява за първи път в ефир през 1975 година Човекът, който основава програмата - Владимир Ворошилов , е считан за исполин на руската и съветската телевизия. Той умира през 2001 година Съпругата му Наталия Стеценко поема контрола върху продуцентската компания, която има правата за предаването. Американска версия на шоуто - " Милионерска игра ", се излъчва през 2011-2012 година Играта е приспособена в още десетина страни - множеството от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.
В думи, които на съветски се изписват със " з ", към този момент се употребява латинската писмен знак " Z " - един от знаците на съветската война в Украйна.
Макар на пръв взор пропагандния завой да е сякаш тънък, някогашните играчи описват, че към този момент в думи, които на съветски се изписват със " з ", към този момент се употребява латинската писмен знак " Z " - един от знаците на съветската война в Украйна.

Водещите на предаването показват участници като поданици на Русия хора от нелегално окупираните или анексирани украински територии - като Крим, Луганск, Донецк, Запорожие. Промотират се от ефира на играта проруски пропагандни филми против Украйна или в поддръжка на войната.

В есето си Мереминска разказва и по какъв начин по време на играта наскоро се е появил въпрос: " Виждате очертанията на един от районите на нашата страна. Назовете го. "

Очертаната територия е полуостров Крим .

Шоуто преди дълги години се излъчва онлайн - без монтаж. Вече и това не е по този начин, с цел да могат да се редактират възможни неточности, споделя различен някогашен участник - Ровшан Аскеров. По думите му продуцентите " се опасяват и към този момент не излъчват онлайн ".

През май 2022 година в съд в Москва стартира наказателно дело против Аскеров, който в този момент живее в Украйна. Обвинен е в " реабилитиране на нацизма " поради есе против руски маршал от времето на Втората международна война, който създателят назовава " апаш ".
Потъващ транспортен съд
Даря Салавей, известна някогашна състезателка в шоуто от Беларус, споделя, че по време на всеобщите митинги, които раздрусаха родната ѝ страна през 2020 г, откакто покрепяният от Кремъл президент Александър Лукашенко печели изборите с измами, тя постоянно разговаряла с други играчи, които я подкрепяли. В резултат редакторите на шоуто се намесили: " Никаква политика ".

Салавей напуща Минск по време на политическите разтърсвания. След като Русия атакува Украйна, тя се отхвърля от предаването.

След началото на нашествието близо 2000 членове на мрежата на " Какво? Къде? Кога? подписват отворено писмо, с което осъждат войната, наречена от Кремъл " специфична военна интервенция ".

Има и такива, които се са съгласни - като Максим Поташев, който отбрани смяната в тона на шоуто с аргумента, че " да изоставиш геополитическите си ползи, няма да се получи ". " Сега, когато стартира това световно разделяне, всяка страна би трябвало да бъде състезател или съдружник на някой различен ", сподели той в благозвучие с режима в Москва.

Игор Новиков отговори: " Някой връзва дребната си лодка за огромен боен транспортен съд. Когато този транспортен съд стартира да потъва, той просто няма време или опция да се измъкне от него ".

Новиков не би желал да види " Какво? Къде? Кога? да потъне " дружно с Първи канал съветската телевизия и самата Русия ". Но залогът е тъкмо подобен: " Тази война може да се трансформира в последния епизод от историята на тази игра. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР