Появи се първата сериозна хипотеза за дата на предсрочните избори

...
Появи се първата сериозна хипотеза за дата на предсрочните избори
Коментари Харесай

Първа сериозна дата за изборите. Може ли да се бавят?

Появи се първата сериозна догадка за дата на предварителните избори за парламент. Конституционният арбитър проф. Пламен Киров пресметна, че най-подходящият ден за вота е 2 април.

„ Няма конституционно съображение за продължение на активността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията. След като и третият мандат за съставяне на държавно управление приключи без триумф, президентът през днешния ден би трябвало, след връщането на мандата от Българска социалистическа партия, да дефинира датата за изборите, да разпусне националното заседание и да назначи ново служебно държавно управление “, изясни той пред бТВ.
-->
Проф. Киров съобщи още, че не трябва да се разтеглят периоди за дейностите на президента при такава политическа обстановка. Според него не е надалеч моментът, когато член 99 от Конституцията ще бъде преразгледан, т.е. „ дейностите на президента ще бъдат написани не по дни, а по часове “. Границите на положителния политически звук от дълго време са преминати, добави още той.

Проф. Пламен Киров добави, че сега процедурата е разтеглена на четири месеца, т.е. всеки идващ президент можело да я „ разтегли като дъвка и до шест месеца или една година “.

Конституционният арбитър изясни още, че няма никакъв късмет за отсрочване на предварителните парламентарни избори във времето и нито неналичието на хартия, нито идните великденски празници би трябвало да се употребяват като някакво опрощение.

„ Като че ли 2 април е по-подходящата дата, 26 март не е подобаващ, тъй като сменяме часовото време – да не се получи комплициране. Другият вид е да отидем чак след Великденските празници, което е удължение на живота н това Народно заседание с повече от месец “, сподели още проф. Киров.

Припомняме ви, че през вчерашния ден като догадка се появи и датата 23 април – с цел да са минали и католическият, и православният Великден, които са надлежно на 9-ти и 16-ти април.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР