Появата на нови държави изглежда е доста актуална по целия

...
Появата на нови държави изглежда е доста актуална по целия
Коментари Харесай

10 самопровъзгласили се микродържави по света

Появата на нови страни наподобява е много настояща по целия свят. Те са горди със своите химни, паспорти и лични знамена и се развиват под ръководството на разнообразни президенти, императори, крале, кралици и херцози. Някои от водачите на тези страни отделят съществено внимание на детайлите, а други ръководят единствено във фантазиите си.

Тези самопровъзгласили се микродържави обаче не са обозначени на нито една карта и не са приети от никое държавно управление по света. След като преди време ви разказахме за публично приетите страни джуджета, през днешния ден ще ви срещнем с 10 любопитни самопровъзгласили се микродържави по света.

1. Република Молосия

Идеята за Република Молосия се ражда през 1977 година. Тя е учебен план на Кевин Бауф и става действителност през 1999 година. Намира се покрай Дейтън, щата Невада и обгръща 3,34 –декаровия парцел на Бауф. Тази микорнация има лични пощенски марки и валута, а знамето е извърнат на назад вид на флага на Сиера Леоне. Кевин Бауф, който е президент я разказва като „ диктаторска бананова република във военно състояние, заради безредици и надвисналата опасност отвън граница “.

2. Кралство Юберстад

Юберстад е създание на крал Адам и няколко негови съученици във Маунтлейк, Вашингтон. Монархията е публично учредена на 18 ноември 2011 година с утвърждението на Конституцията на Кралство Юберстад. Главната цел на крал Адам е да покаже на света какво съставлява една същинска химера. Техни цели са опазването на околната среда, директна народна власт и липса на валута. Юберстад се устоя най-вече от земеделие, а здравната помощ съставлява даването на разнообразни билкови отвари.

3. Кралство Редонда

В непосредственост до островите Невис и Монсерат е ситуиран дребният остров Редонда в Карибско море. Една легенда споделя, че през 1865 година Матю Доуди Шийл купува тази територия и благодарение на Британската колониална работа е провъзгласен за крал. След време кралската корона е наследена от сина му – писателя Матю Фипс Шийл. Той твърди, че е коронован през 1880 година, когато бил едвам на 15 години. В наши дни за трона на Редонда се борят най-малко четирима кандидати.

4. Република Конч

През 1982 година американските управляващи построяват надзорен пункт сред Флорида Кийс и континенталната Флорида. Тяхната концепция е да спрат наркотрафика, само че за жалост стават огромни тапи и броят на посетителите бързо понижава. Тогава Денис Уордлоу, който е кмет на Кий Уест взема решение, че контролния пункт съставлява Граничен контролно-пропусквателен пункт и афишира цялостна самостоятелност. Той афишира война на Съединени американски щати, броени минути по-късно капитулира и желае външна помощ на стойност 1 милиард $. Неговите дивотии не остават незабелязани и контролният пункт е махнат, само че „ Република Конч “ вечно остава в историята.

5. Кралство Руритания

Руритания е основана от кралица Анастасия София Мария Хелен вон Рубенрот Елфбърг преди към 50 години. По това време кралица Анастасия е още тинейджърка, а за името е въодушевена от романите на Антъни Хоуп, в които страната е разказана като безспорна монархия с католическа вяра. Кралство Руритания се намира в Стоун Маунтин, Джорджия.

6. Сийленд

Сийленд е княжество, представляващо военна платформа наоколо до брега на Съфлок, Англия. Майор Пади Рой Бейтс се заселва там през 1967 година и взема решение да направи суверена страна. През 1968 година английският съд афишира, че платформата се намира отвън британски води и поддържа концепцията му. Княжество Сийленд е с величина 25 кв. км., има личен байрак, герб, валута и даже конституция. През 2012 година Пади Бейтс умира и е завещан от сина си Майкъл.

7. Република Ужупис

Тази микродържава в действителност е квартал на литовската столица Вилнюс. Създадена е през 1997 година и има много любопитна конституция. Някои от законите са: „ Хората имат право да живеят покрай река Вилия, а реката има право да тече около хората “, „ Едно куче има право да бъде куче “ и така нататък Също по този начин Ужупис има знаме и лична войска, въпреки и малобройна (12 души). Тази бохемска република е много забавна и цветна.

8. Свободният град Християния

Свободният град Християния съществува от 1971 година и е квартал с население от към 850 души. Намира се в копенхагенския регион Кристиянсхавн. Тази микродържава е една от най-успешните и датските управляващи са ѝ дали неповторим юридически статут. Населението е бохемски настроено, канабисът е разрешен, а жителите са фенове на медитацията и йогата. Туристите пък се любуват на забавната архитектура и неповторимите графити.

9. Великото херцогство на Фландренсис

Тази микродържава е основана през 2008 година от Нийлс Фермеерш, който е белгиец. Той предявява искания към 5 антарктически острова, откакто прави лично тълкувание на Антарктическия контракт от 1959 година. Страната има свои персонални карти, локален вестник, валута, конституция и народен химн. В херцогството живеят над 500 жители от 21 националности.

10. Княжество Хът Ривър

Княжество Хът Ривър е ситуирано на 560 км северно от Пърт, Западна Австралия и е учредено от Ленърд Джордж Касли през 1970 година Той основава своята микродържава след митинг против земеделската политика на държавното управление. Днес княжеството е известна туристическа дестинация и има над 40 000 гости всяка година. Постоянните поданици са 23-ма, а площта на която е ситуирано е 75 кв.км. Хът Ривър има лични монети и дори приема фирмени регистрации, чиято легалност съгласно австралийските управляващи е под подозрение.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР