Поводът за високото кръвно на актьора Владимир Карамазов, . В

...
Поводът за високото кръвно на актьора Владимир Карамазов, . В
Коментари Харесай

Карамазов се възмути от министъра на културата frognews.bg

Поводът за " високото кръвно " на артиста Владимир Карамазов,. В него министърът на културата споделя, че е назначил инспекция в Народния спектакъл за абсурда сред Александър Морфов-Велислава Кръстева, както и последвалите оставки на Явор Гърдев и захари Карабашлиев. Минеков разяснява и заплатите на актьорите в Народния спектакъл, които са се повишили с идването на Васил Василев на директорския пост. Минеков уточни, че е имал упования по отношение на Василев,  който ще успее да провежда работния развой добре.

 

Минеков споделя: " Морфов и Карабашлиев бяха до него. Тази война води до тежък разпад. " Освен разпад, това разделяне на " за " и " срещу " задълбочава още повече разединението в актьорската и театрални колегия.

 

Актьорът Владимир Карамазов, мощно засегнат от държанието на министъра на културата, показва в собствен жанр, че " това, което в действителност мисля за този Минеков е един човек, който желае да бъде важен. " Карамазов не пести рецензии против Минеков. Според артиста Минеков: " изкуствено поддържа една вътрешна препирня и се пробва да я направи публичен скандал. "

 

" Вътрешната препирня ", както я назовава Карамазов, от дълго време излезе на политиката да се опита да се настани тук-там, които явно са непривични за нея - като изкуството и Народния спектакъл. Впрочем тези опити са явна процедура и са показателни за цялото ни публично. Минеков в качеството си на министър на културата. Явно не за всички това е по този начин. Освен това Велислава Кръстева е тази, която е подала сигнал, по който в началото се водеше следствие против незнаен причинител. С отворено писмо Морфов сподели, че. Режисьорът уточни, че преди да прибегне към този " честен акт " е отишъл при шефа Васил Василев, с цел да изиска пояснение за какво Кръстева съпровожда Доган на изборите на 2-ри октомври. След като не е получил пояснение, Морфов е прибегнал до персонална самодейност.

 

Според Карамазов актьорите заслужават да имат заслужен живот. Твърдение, което надали някой подлага под подозрение. Карамазов добавя: " Те заслужават най-вече да имат заплата от 6800лв. Вчера една млада актриса от различен спектакъл ми сподели, че се усеща унизително, когато получава фиша от заплатата си и там вижда сумата от 780лв. Това обикновено ли е, господин Министър? И кое е по значимото? Актьорите на първият спектакъл в България да се усещат за първи път оценени финансово, да живеят по-добре и да могат да си гледат фамилиите или че в театъра е назначен човек, който има неугодно за някой хора минало. Не се приказва за всички други положителни неща, които се случват сега в Народния спектакъл. "

 

Карамазов показва личното си отвращение: " Всичко което излезе от устата на Минеков в това изявление беше надменно и неуместно. Несвързано и неаргументирано. Добре че е длъжностен. Надявам се в никакъв случай повече да не го видя този човек.

Пиша това като непряк наблюдаващ. Нито съм на щат в Народния спектакъл, нито някой ме е подкупил със заплата. Имам две постановки в него и съм свободен артист. Нито ще играя в Народния, нито имам такива проекти. Но аз, за разлика от този Минеков знам доста добре какво се случва, какво е актьорите да мизерстват. И какво е да пристигна един човек, да оправи тази неправда, както никой преди него не пожела да поправи. "

 

Странно е това изказване към Минеков, че не е осведомен с финансовото положение на аткьорите. Самият Минеков живее с актриса. Минеков и преди е подлагал на критика ниските заплати, които години наред даваха на актьорите.

 

Интересно е какво стои зад това изявление на артиста Владимир Карамазов. Като жители се питаме: Това следващата борба сред артист и министър на културата ли е?

 

Като елементарни фенове си задаваме въпроса този вид държание на част от актьорите и повдигането на заплатите, обвързвано ли е с мълчанието на избран кръг от трупата, с цел да няма рецензии и вътрешна опозиция, а процесите по въздействие да вървят без опозиция?

 

Има една доста остаряла максима: " Разделяй и владей! " Явно без проблем работи и в Народния спектакъл на този стадий,, едни се скриха, като не опазиха Морфов, други опазиха шефа, трети нападнаха министъра на културата.

 

Ако за всичко беше отговорен министъра на културата, щеше да е доста елементарно. Обществото щеше да го уточни с пръст и въпросът щеше да завърши доста бързо и безболезнено - без вътрешни инспекции, пояснения, обвинявания и така нататък Само че министърът на културата има право на персоналната си самостоятелност. Минеков отбрани позицията си, че творчеството има по-голямо значение от дадена административна служба в Народния спектакъл. Другите, за разлика от него, нямаха сили да реагират или в случай че го направиха, беше след дни, с цел да се ориентират въпреки всичко в ситуацията.

 

Освен разединена колегия, станахме очевидци и на това, че актьорите още не са разбрали, че за личната си самостоятелност е належащо да се преборят те самите. И никой различен нито е задължен да стори това, нито може да го направи, тъй като независимостта не е подарена. Както знаем добре от историята, видимо подарената самостоятелност скоро бива отнета, т.е. издърпана отдолу под краката като вълшебно чердже.

 

Ирина Тодорова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР