Повишението на цените при приемане на еврото засяга предимно сектора

...
Повишението на цените при приемане на еврото засяга предимно сектора
Коментари Харесай

Вижте как ще се повишат цените , ако приемем еврото 

Повишението на цените при приемане на еврото визира най-вече бранша на услугите, като публично хранене, услуги по настаняване, фризьорски услуги, разнообразни ремонтни действия, услуги за химическо почистване, развлекателни и спортни услуги и други Тъй като делът на тези артикули в потребителската кошница е относително невисок, резултатът от повишаването им върху ХИПЦ инфлацията е дребен. Това е един от изводите в монографията „ Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната “, направена от катедра „ Икономика “ в Стопанския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ във връзка 120 години от основаването ѝ.

Изследванията на база на страните, които към този момент са въвели еврото, демонстрират, че главните проинфлационни опасности идват от практиката на търговците да закръгляват цените.
В множеството страни превалутирането на цените води до повишаване на услугите на заведенията за хранене, кафенетата и други сходни заведения. По отношение на питателните артикули и промишлените артикули в множеството от изследваните страни като цяло не се открива доста покачване на техните цени в следствие от промяната на паричната единица. Въпреки това по-силно изразено повишаване на цените се следи във връзка с тези, които се купуват по-често (например хлебни произведения и вестници) и в това време са релативно евтини.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР