Повишението на потребителските цени в Италия е регистрирало рязък спад

...
Повишението на потребителските цени в Италия е регистрирало рязък спад
Коментари Харесай

Италианската инфлация се е забавила

Повишението на потребителските цени в Италия е записало внезапен спад през октомври - до 1,8 на 100 на годишна основа по отношение на 5,3 на 100 през септември. Това се показва в първичните данни на Националния статистически институт " Истат " (Istat), оповестени през днешния ден и представени от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Инфлацията, най-ниската от юли 2021 година, се е забавила с помощта на внезапното намаляване на цените на електрическата енергия и по-малкото повишаване на питателните артикули, регистрира " Истат ".

На месечна основа потребителските цени са намалели с 0,1 на 100. 

Понижението на инфлацията се дължи в забележителна степен на цените на електрическата енергия, " които са се намалили поради статистическия резултат от сравнението с октомври 2022 година, когато са били регистрирани обилни нараствания на цените в този бранш “, съгласно статистическия институт.

Потребителската кошница на семействата (хранителни артикули, почистващи препарати и артикули за грижа и хигиена) също е отчела закъснение, въпреки и не толкоз отчетливо, от 8,1 на 100 до 6,3 на 100.

Правителството на подписа в края на септември " пакт за отбрана на покупателната дарба " с огромни марки и локални компании, предвиждащо умерени цени за селекция от базови артикули сред 1 октомври и 31 декември.

" Над 35 000 обекта за продажба в цяла Италия са се включили към пакта ", увери през вчерашния ден министърът на бизнеса Адолфо Урсо.

Правителството утвърди и нов " бонус бензин " от 80 евро за семействата с годишни приходи под 15 000 евро.

Повишението на хармонизирания показател за инфлацията на Европейски Съюз е било малко по-високо от националното ниво, достигайки 1,9 на 100 през октомври по отношение на записаните през септември 5,6 на 100.

Инфлацията в Италия е била под записаната в еврозоната - 2,9 на 100 по отношение на 4,3 на 100 през септември.

Според Италианската централна банка инфлацията тази година ще доближи 6,1 на 100, преди да се забави до 2,4 на 100 през 2024 година и 1,9 на 100 през 2025 година, съгласно спада в цените на електрическата енергия. 

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР