Повишената радиоактивност над голяма част от Европа вероятно се дължи

...
Повишената радиоактивност над голяма част от Европа вероятно се дължи
Коментари Харесай

Повишената радиоактивност над Европа вероятно се дължи на авария в Русия

Повишената радиоактивност над огромна част от Европа евентуално се дължи на повреда в съветски обект, съобщи Асошиейтед прес, като цитира френската организация за нуклеарна сигурност.

Институтът за радиологична отбрана и нуклеарна сигурност оповестява, че отделянето на изотопа рутений-106 не съставлява заплаха за околната среда или здравето на живеещите в европейските страни. Според известието евентуалният източник на замърсяването е сред р. Волга и Урал. Институтът предлага като защитна мярка да се правят инспекции на инцидентен принцип на храните, произхождащи от района.

Във вчерашния си отчет, основан на наблюдения в голям брой европейски страни, институтът заяви, че изотопът евентуално е бил обособен при повреда с нуклеарно гориво или произвеждане на радиоактивни материали, случила се в края на септември. Според френската организация рутений-106 не може да идва от случай с нуклеарен реактор, тъй като тогава щяха да бъдат открити и други детайли.

Миналата седмица немската работа за радиационна отбрана заяви, че от 29 септември насам в Германия, Австрия, Италия, Швейцария и Франция се следят нараснали нива на рутений, само че те не съставляват заплаха за публичното здраве.

След като се появиха първите известия за допустимо приключване на рутений от електроцентрала в Южен Урал, съветската държавна корпорация Росатом направи изказване, че изотопът не произлиза от нейни обекти. "Твърдението, че замърсяването идва от Русия е безпричинно ", съобщи Росатом.

Френският отчет оповестява, че радиоактивността е достигнала най-високите си нива в края на септември и началото на октомври и е засегнала по-голямата част от европейските страни, само че към този момент не се следи във въздуха. Агенцията добави, че в случай че сходен случай се беше случил във Франция, управляващите щяха да основат периметър към мястото на повредата, с цел да наблюдават за възможни проблеми със здравето, сигурността и качеството на храните.

Рутений-106 се употребява за радиационна терапия на очни тумори и от време на време като източник на сила в спътниците. Според френската организация е допустимо изотопът да идва от наново нахлуване на спътник в земната атмосфера, само че съгласно Международната организация за атомна сила (МААЕ) нито един спътник, съдържащ този изотоп, не е навлизал в земната атмосфера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР