Повишаващите се лихвени проценти и привидно безкрайната криза, обхванала веригите

...
Повишаващите се лихвени проценти и привидно безкрайната криза, обхванала веригите
Коментари Харесай

Америка не е в състояние да построи достатъчно жилища

Повишаващите се лихвени проценти и видимо безкрайната рецесия, обхванала веригите за доставки,оказват отрицателно въздействие върху строителството на жилища в Съединени американски щати. Това затруднява строителните бизнесмени, а в страната към този момент от десетилетия има дефицит на жилища.

Строителството на нови жилища през април падна с 0,2%, в сравнение с март, съгласно последните данни на Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати в сряда. Спадът се дължи най-много на спад от 7,3% в строителството на еднофамилни къщи.

Цифрите от април демонстрират, че взривът в жилищното строителство, който пристигна на фона на ниските лихвени проценти, стартира да понижава.

Сега, когато лихвите по ипотечните заеми са по-високи, евентуално еднофамилното строителство ще намалее през идната година, съобщи Робърт Диц, който е основен икономист в Националната асоциация на строителите на жилища. " Търсенето на жилища през март и април доближи точка на шупване, само че растежът на цените на жилищата ще се охлади, тъй като продажбите на нови жилища започнаха да понижават ", предвижда той.

Заявленията за ипотечни заеми са намалели с 11% тази седмица спрямо предходната, съгласно седмичното изследване на Асоциацията на ипотечните банкери.

По-ниското търсене обаче няма да реши казуса с дефицита на жилища в Съединени американски щати, считат специалисти от бранша.

Междувременно строителството на многофамилни къщи скочи с 15,3% през април спрямо март. За разлика от къщите, жилищата евентуално ще продължат да бъдат доста по-търсени, защото работодателите изискват връщане в офиса, разяснява Диц.

Пречките във веригата за доставки: призрачен сън за строителите на жилища

Независимо дали строят къщи или жилища, проблемите с веригата за доставки затрудняват строителите да завършат към този момент стартирани планове. Броят на приключените жилища е намалял с 5,1% през април, съгласно данните от преброяването.

Времето за градеж на един дом е повишено съвсем двойно, спрямо нужното от преди пандемията, споделя шефът на компанията John Burns Real Estate Consulting Ерик Финиган.

Това се дължи на към този момент познатите ни проблеми с веригите за доставки и на дефицит на работна ръка.

Могат да се вземат ограничения за облекчение на дефицита на жилища, като се дават повече земя за строителство, дават се запаси за образование на повече служащи и се отстраняват някои правилата като условия за дизайн и хармония, споделя Диц.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР