Повишаването на здравната вноска ще реши проблемите. Тя трябва да

...
Повишаването на здравната вноска ще реши проблемите. Тя трябва да
Коментари Харесай

Бомба! Болниците искат голямо увеличаване на здравната вноска

Повишаването на здравната вноска ще реши проблемите. Тя би трябвало да бъде не по-малко от 60 лв.. Това съобщи пред НоваНюз Андрей Марков, заместник-председател на Българска болнична асоциация.

Идеята на съсловието е да се вкарат и застрахователните сдружения в системата, с цел да могат хората да употребяват здравни услуги и да не заплащат от джоба си. Половината от разноските за опазване на здравето плащаме от джоба си. Хората се постанова да заплащат до момента в който са в тежки положения, тогава застраховането ще им реши казуса.
-->
По думите на Марков един осигурител няма да покрие здравна вреда, в случай че пациентът не е бил профилактиран. " При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпа на уязвими групи. Това би осигурило еднакъв достъп и на взаимен принцип използването на здравната система на нуждаещите се без да се постанова да доплащат за медикаменти и услуги ", разяснява той.

Пенка Георгиева от пациентската организация " Заедно с теб " счита, че промените в опазването на здравето би трябвало да стартират от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. " Консумативите на лабораторията на УМБАЛ-Пловдив са се повишили 100 пъти. Подкрепям разрешаване на обезпечаване в опазването на здравето, с цел да може платежоспособните хора да се обезпечават повече и да се застраховат, с цел да имаме по-здрава нация ", уточни тя.

Tя се надява да се изготви и вкара Закон за отговорности и права на пациентите. " Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме срещу увеличение на потребителската такса за персоналните лекари. Има потребност от в допълнение финансиране в опазване на здравето, само че не посредством този механизъм, тъй като би се затруднил достъпа на обществено слаби. Трябва да се защитят уязвимите групи ", счита Георгиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР