Повишаване, стабилизиране, покачване. Накъде ще тръгнат цените на имотите през

...
Повишаване, стабилизиране, покачване. Накъде ще тръгнат цените на имотите през
Коментари Харесай

Брокери очакват спад с 10-15% на цените на имотите

Повишаване, стабилизиране, повишаване. Накъде ще тръгнат цените на парцелите през идната година? Отиваме на оглед в Студентски град – един от регионите, които през последните години търпи развиване и във връзка с продажби, и във връзка с наеми.

 
Търся апартамент в регион, в който в действителност да видя капацитета, като избирам ново строителство. Това, което в този момент аз виждам ме кара да си мисля, че избирам жилища, които да са на зелено. 
Иванка Костова

За Иванка регионите с капацитет са някогашни индустриални зони в София, които в този момент се облагородяват и се трансформират в жилищни зони. И като всеки съзнателен покупател, Иванка е изготвила и своя бюджет.

„ Това, което сме пресметнали аз и моят брачен партньор е, че цената, която можем да си позволим е апартамент с цена към 600 евро на квадрат. Смесено ще бъде финансирането – едната част ще е от остатъци, които ние сме натрупали, а другата ще бъде кредитирана “, споделя Иванка. „ Това, което аз съм направила като сметка, не ме тормози толкоз. Разбира се, ще има повдигане на лихвите по заемите, само че това, което аз особено видях, е, че като съотнеса повишението на месечната ми вноска, номинално тя няма да се вдигне с повече от 50 до 100 лв. “, добавя дамата. 

 
Апартаментът, в който се намираме е с чиста повърхност 108 квадратни метра, а с общите елементи неговата площ става 122 квадратни метра. Цената която се получава за него е към 1720 евро на квадрат. 
Мартин Денчев, брокер

Състоянието на жилището, етажа, на който се намира и местоположението значително дефинират  цената на жилището.

„ Основното нещо, което образува цената на парцелите в действителност е цената на действително подписаните покупко-продажби. Клиентите няма по какъв начин да знаят тази информация. Заради това те гледат цените в имотните уеб сайтове, а там както знаем жилищата постоянно са надценени “, сподели Денчев.

Независимо дали става въпрос за ново или остаряло строителство обаче, съгласно брокерите, купувачите се надяват на поевтиняване през идната година.

„ Доколкото имам информация се чака спад в цената в диапазона от 20% и нагоре. Това обаче няма да стане “, счита брокерът Антон Илиев.

Това, което следва на имотния пазар, специалистите дефинират по-скоро като стабилизиране. Причината – високите лихвени проценти по заемите няма да откажат толкоз купувачи, колкото се чака. Тези, които купуват жилище с ипотечен заем в огромните градове са 50% от общия брой на всички купувачи, останалата половина разполагат със лични средства и не се интересуват от лихвените проценти.

„ Те са и в комфортна позиция да изчакат, като без да подхващат дейности да се случи корекцията надолу “, добавя Илиев.

Очаква се тази промяна да бъде сред 10 и 15 % за по-големите жилища, само че за боксониерите и гарсониерите спадът се чака да е едвам 5%. С днешна дата лихвените равнища и високите цени въпреки всичко водят до понижаване на броя на покупко-продажбите, изясняват брокерите. чакат наклонността да продължи и идната година. 

 
От половин година насам има изстудяване на покупко-продажбите като брой и това се чака да продължи през 2023 година и даже през 2024, само че там има фактори, които към момента не можем да предвидим. 
Антон Илиев, брокер

Що се отнася до наемите – и тук се следи съществено повишаване на цените.

„ Там нещата се трансформираха поради многото украински бежанци и поради напора от руснаци, които бягат от мобилизацията. Те търсят доста интензивно да се подслонят някъде, а българските наемодатели не ги одобряват доста задушевно и им желаят по няколко депозита, тъй като не са сигурни какъв брой време тези мигранти ще останат. Това увеличи цените изключително във Варна и София с 15, 20, а някъде и 30% “, споделя Илиев.

И двамата брокери са единомислещи за едно – балон няма и надлежно няма по какъв начин и да се спука. Така че на тези, които считат да купуват, ги поучават да наблюдават пазара и им пожелават бързо да намерят мечтаната оферта.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР