Технологичният сектор определя движението на американския фондов пазар за последната

...
Технологичният сектор определя движението на американския фондов пазар за последната
Коментари Харесай

Иван Такев, финансист: Големи са очакванията на инвеститорите към гиганта NVIDIA

Технологичният бранш дефинира придвижването на американския фондов пазар за последната една година. Той е най-търгуваният, най-волатилният и най-добре представящият се в по-дълъг интервал от време. Това сподели финансистът от " Аларик Секюритис “ Иван Такев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Най-голямата волатилност на пазара се следи по време на докладите на фирмите, означи той. Въз основа на тези доклади вложителите в действителност образуват и упованията си. По време на докладите пазарните настроения могат доста бързо да се сменят от една посока в друга. Така да вземем за пример S&P 500 и NASDAQ означиха най-хубавата си седмица, директно откакто означиха най-лошата си, даде образец Такев.

Традиционно сезонът на докладите стартира бурно с софтуерните колоси, означи финансистът. " През последните две седмици станахме очевидци на дневни придвижвания с 10-15 на 100, което не е ненадейно тъкмо за този бранш, само че беше ненапълно и разнопосочно. На 18 април най-големият физически производител на чипове Taiwan Semiconductor показа своя доклад и макар че надмина упованията на анализаторите, даде малко по-меки упования за бъдещето, което натисна целия софтуерен бранш доста надолу. В следствие различен огромен производител – нидерландският ASML, не съумя да отговори на упованията и това в допълнение натисна фондовия пазар. На дневен ред обаче пристигнаха по-големите американски компании Meta, Amazon и Microsoft, които предходната седмица оповестиха своите тримесечни резултати и на процедура надминаха упованията на анализаторите, давайки мощни упования за бъдещето “, изясни Иван Такев.

Той означи, че докладите на Meta не са срещнали утвърждението на вложителите поради повишението на разноските за АІ. " Въпреки че АІ е неразривно обвързван с бъдещето на самата компания, вложителите счетоха, че това са по-скоро свръхразходи, в сравнение с нещо належащо за бизнеса й “, разясни финансистът.

Tesla също означи спад на приходите и облагата за последното тримесечие и понижаване на маржините. " По някакъв метод от Tesla обаче съумяха да убедят всички, че проектите им ще върнат компанията на верния път “, добави Такев.

Големи са упованията на вложителите към софтуерния колос NVIDIA. Компанията започва като производител на графични ускорители и във времето се постанова като най-големия производител за последните 20 години. " Тя насочи бизнеса си по този начин, че с течение на времето графичните ускорители ставаха все по-малка част от нейния бизнес, само че пък нейните видеокарти се оказа, че са най-ефективни във връзка с копаенето на криптовалути. С идването на изкуствения разсъдък доста дейта центрове бяха оборудвани с графични ускорители на NVIDIA. Те просто съумяват да преминат от една ниша в друга през годините и това разреши на компанията да порасне неимоверно “, изясни Иван Такев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР