През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за

...
През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за
Коментари Харесай

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април страната е похарчила изключително 300 млн. лева за майските пенсии, защото поради многото почивни дни при започване на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано. Друг ексклузивен разход предишния месец е гласуваната от депутатите великденска надбавка в размер на 100 лева за най-бедните пенсионери, която е коствала на бюджета 54 млн. лева
Еднократен доход към държавните финанси през месеца пък е облагата на Българска народна банка за 2023 година в размер на 660 млн. лева, преведена в края на април.
Така към 30 април 2024 година бюджетното салдо е с остатък в размер на 0.6 милиарда лева (0.3 % от прогнозния БВП), сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. Приходите към април 2024 година нарастват с към 14.5% по отношение на година по-рано. (0.3% от прогнозния БВП), заяви ведомството. Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година нарастват с към 14.5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година: данъчните доходи порастват с към 8.1%, постъпленията от помощи и дарения - над два пъти, а неданъчните доходи с 18.3%.
Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година се чака да бъдат в размер на 22.7 милиарда лева, което е 30.2 % от годишните планове и нарастват с 2.9 милиарда лева по отношение на регистрираните към април 2023 година.
Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 1.3 милиарда лева, а неданъчните (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) - с 1.6 милиарда лева
Разходите по КФП (включително вноската в бюджета на ЕС) към април 2024 година възлизат на 22.1 милиарда лева, което е 27.1 % от годишните планове.
Министерството осведоми, че през март от 2024 година от сметката за непознати средства по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) са възобновени средства в общ размер на 1.2 милиарда лева за общински планове по новата им капиталовата стратегия.
Данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към март 2024 година е позитивно в размер на 403.7 млн. лева (0.2 % от прогнозния БВП). Данните за април ще бъдат оповестени в края на май.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР