Повишаване на цената на петрола до 130 долара за барел

...
Повишаване на цената на петрола до 130 долара за барел
Коментари Харесай

Енергиен шеф предупреждава за край на световната икономика

Повишаване на цената на петрола до 130 $ за барел би бил краят на международната стопанска система, съобщи през днешния ден генералният шеф на компанията " Сърбиягаз " Душан Баятович, представен от ТАСС.

" Цените на петрола са доста високи сега. Скок на цената до 130 $ ще бъде краят на международната стопанска система ", сподели Баятович в ефира на телевизия Първа (TV Prva).

Той уточни, че инфлацията ще има последици както за Сърбия, по този начин и за европейската стопанска система. Според Баятович Европа ще заплати най-високата цена за сегашната обстановка в Украйна, макар че рецесията ще засегне и Сърбия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подчерта, че сега нито жителите, нито стопанската система на Сърбия са застрашени и уточни, че подземното газово вместилище „ Банатски двор “ е цялостно и съдържа 120 милиона куб.м. газ от сръбска страна и 165 милиона куб.м. от съветска страна.

Ръководителят на компанията " Сърбиягаз " сподели, че цените на газа за сръбските жители няма да се трансформират до 31 май. " Що се отнася до цената на газа от 1 юни, ние към този момент водим договаряния с " Газпром ". Цената ще бъде най-малко с 30 % по-ниска от пазарната ", сподели Баятович.

След договаряния в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 $ за 1000 кубически метра за идващите шест месеца. След това на Белград ще бъдат препоръчани условия по дълготраен контракт, който сръбският президент Александър Вучич назова извънреден.

На 1 януари " Газпром " стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „ Турски поток “ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия, отбелязва ТАСС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР