Повечето собственици на хималайски котки знаят, че те са разновидност

...
Повечето собственици на хималайски котки знаят, че те са разновидност
Коментари Харесай

Заболявания при хималайската котка

Повечето притежатели на хималайски котки знаят, че те са вариация на персийските котки, само че имат и някои черти на сиамската порода, главно във връзка с цветовете. Може да се каже, че са взели най-хубавото от двете породи котки като темперамент и осанка - спокойни, уравновесени, привързани и доста послушни. Тъй като са относително нова порода, са малко по-взискателни от капризните персийски котета, само че пък са също толкоз сладки, пухкави и благи със стопаните.

Заради всички достолепия, които има това удивително пухкаво и красиво творение, въпросът за неговия здравен статус интересува живо притежателите, с цел да поставят съответни грижи за хималайската котка.

Трябва да се знае на първо време, че хималайската котка е получила в завещание от персийската гена, който основава неустойчивост към поликистоза на бъбреците. Заболяването при котките може да се откри елементарно по това, че котето пие прекомерно доста вода и не съумява да стигне до котешката тоалетна, а се изхожда в жилищните пространства.

Друга наследствена болест на хималайската котка е обвързвана с кожата. Става въпрос за заболяване на съединителните тъкани, от което кожата се напуква.

Заради това, че очите им са изпъкнали, а козината е гъста и пада над тях, те постоянно получават възпаления, в случай че стопанинът не се грижи добре да поддръжката. Катарактът при по-възрастните хималайски котки е постоянно срещано заболяване.

Сериозен стрес и суматоха у стопаните провокира психогенната плешивост. При това заболяване хималайската котката скубе и яде козината си, разследване на стрес. Този факт пък провокира оплешивяване.

Стомашно-чревните разстройства не са рядко събитие, изключително в неукрепналата детска възраст на котето и най-често са резултат от неправилното развъждане от стопаните, които не регистрират деликатното стомахче на своя дребен питомец.

 Хималайска котка

Хималайските котки са склонни към затлъстяване при погрешно развъждане, а това води до редица съществени болести, като се стартира с диабет и се стигне до сърдечни проблеми, предизвикващи ранната гибел на домашния любим.

Хималайската котка, сходно на персийската, постоянно страда от глухота, слепота, нарушавания в структурата на черепа, които се отразяват върху качеството на живота.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР