Повечето смъртни случаи са сред деца под петгодишна възрастМорбили е

...
Повечето смъртни случаи са сред деца под петгодишна възрастМорбили е
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Морбили е изключително сериозно заболяване

Повечето смъртни случаи са измежду деца под петгодишна възраст

Морбили е извънредно съществено заболяване, което обаче може да бъде предотвратено съвсем изцяло с ваксина. Неслучайно имунизацията против морбили (обикновено тройната ваксина против морбили, паротит и рубеола) е включена в наложителния имунизационен календар освен на България. С близо 2000 нови случая в 29 от 41 окръга, на 6 декември 2023 година здравните управляващи в Румъния оповестиха зараза от морбили в страната.

Това споделя проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките, пред Българска телеграфна агенция.

" Морбили е мощно заразно вирусно заболяване, което може да докара до съществени затруднения като пневмония, увреждане на зрението, тежка диария и свързаната с това дехидратация, провали на слуха или енцефалит (възпаление на мозъка). Бебетата и доста дребните деца са изложени на максимален риск от зараза с затруднения. Повечето смъртни случаи са измежду деца под петгодишна възраст. Години след инфекцията (8-10 и повече) може да се развие така наречен субакутен склерозиращ паненцефалит - извънредно рядко, само че безусловно смъртоносно заболяване ", изясни вирусологът.

" И това надалеч не е всичко. През последните години беше открито, че вирусът нападна и кафези на имунната система, и " изтрива " имунната памет. Причинената имунна амнезия продължава месеци и даже години (от 3 до 5) след заразяването. Това прави преболедувалите морбили уязвими към други евентуално смъртоносни болести, като грип или тежка диария ", сподели още проф. Александрова.

По думите й, няма характерна антивирусна терапия за лекуване на тази зараза, само че болестта може да бъде предотвратено посредством имунизация.

Ваксина против морбили е създадена през 1963 година, от края на 60-те години са налични и ваксини против паротит (заушка, 1967 г.) и рубеола (1969 г.). Тези три ваксини са комбинирани във имунизацията MMR през 1971 година У нас ваксина против морбили се ползва от 1969 година, в началото независимо и в една доза, а след това схемата е усъвършенствана, изясни проф. Радостина Александрова.

СЗО и УНИЦЕФ предизвестиха, че равнището на имунизационното покритие в международен мащаб понижава и през 2018 година 86 на 100 от децата са получили първа доза ваксина против морбили, а по-малко от 70 на 100 са получили втората целесъобразна доза.

Къде сме ние?

В интервала 2009-2011 година в България се разви една от най-мащабните епидемии от морбили в европейския район на СЗО - с 24 365 болни и 24 смъртни случая, напомни проф. Радостина Александрова. 

Тя сподели, че по данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) в България имунизационният обсег против морбили през 2020, 2021 и 2022 година е надлежно 88,3%, 88,7% и 91,2% за първата доза, и 84,5%, 85,8% и 87,2% за втората.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР