Повечето пациенти, приети в болници с остри вирусни инфекции, получават

...
Повечето пациенти, приети в болници с остри вирусни инфекции, получават
Коментари Харесай

Антибиотиците не помагат за оцеляването на пациенти, хоспитализирани с вирусни инфекции

Повечето пациенти, признати в лечебни заведения с остри вирусни инфекции, получават антибиотици като превантивна мярка по отношение на възможни бактериални инфекции. Тази процедура обаче не усъвършенства преживяемостта на пациентите, съгласно ново проучване, представено от Ройтерс.

Изследователи са проучили въздействието на използването на антибиотици върху преживяемостта при повече от 2100 пациенти в болница в Норвегия сред 2017 година и 2021 година и открили, че даването на антибиотици на хора с общи респираторни инфекции е малко евентуално да понижи риска от гибел в границите на 30 дни. В разгара на пандемията антибиотици са били предписвани на към 70% от пациентите с КОВИД-19 в някои страни, което може да способства за появяването на резистентни към антибиотици патогени, известни като супербактерии.

Тези нови данни, които още не са оповестени в здравно издание, допускат, че има „ несъразмерна приложимост на антибиотици ", сподели водещият създател доктор Магрит Ховинд от университетската болница „ Акешус " към Университета на Осло, Норвегия. Общо 63% от 2111 пациенти са получили антибиотици за респираторна зараза по време на болничния им престой. Като цяло 168 пациенти са умряли в границите на 30 дни, от които на единствено 22 не са били предписани антибиотици. След отчитане на фактори, включващи пол, възраст и тежест на главните болести, откривателите откриват, че тези, на които са предписани антибиотици по време на болничния престой са били два пъти по-застрашени от гибел в границите на 30 дни, в сравнение с тези, на които не са били дадени антибиотици. Изследователският екип отбелязва, че по-болните пациенти и тези с повече съществени болести са имали по-голяма възможност като да получат антибиотици, по този начин и да умрат. Други фактори, като тютюнопушенето може също да са изиграли роля, считат те.

„ Лекарите би трябвало да се осмелят да не дават антибиотици, вместо да се съмняват и да дават антибиотици за всеки случай ", предлага доктор Ховинд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР