Повечето от работещите в България австрийски фирми очакват по-добри резултати

...
Повечето от работещите в България австрийски фирми очакват по-добри резултати
Коментари Харесай

Австрийският бизнес иска тук борба с корупцията, правна сигурност и предвидимост

Повечето от работещите в България австрийски компании чакат по-добри резултати от битката с корупцията и престъпността (50), правна сигурност(48) и предвидима икономическа политика(39). Това демонстрират данните от обичайна анкета, която се организира измежду австрийския бизнес. Данните бяха показани през днешния ден от комерсиалния представител на Австрия в София Улрика Щрака. Те обобщават отговорите на 88 компании, взели участие в анкетата.

В същото време като най-големи свои провокации фирмите виждат в квалификацията на фрагментите (48), неналичието на работна ръка(39) и инфраструктурата(34).

Мариана Григорова, шеф на логистичната компания " Гебрюдер Вайс ", че фирмите откриват не просто недостиг на фрагменти, а недостиг в общата и професионалната подготвеност на работната ръка. Идват хора с висше обучение, които не могат да свършат сами обикновена задача от начало до край, тъй като не са учени да мислят, уточни тя. Според нея по този начин постоянно коментираната слаба продуктивност идва таман от неналичието на пълномощия. Посочва за илюстрация, че постоянно на работодателите в България се постанова вместо не един човек дадат заплата от да вземем за пример 2 хиляди лв., да дадат на трима по 800 лева, тъй като другояче не може да се извърши размера работа в период заради неналичието на умения. Посочва, че от това не са удовлетворени както служащите, по този начин и работодателите.

Ана Керимова, шеф на предприятието за обработка на дървесина JAF, чиято база е в софийското село Мусачево, разяснява, че фрагменти за бизнеса се търсят от уста на уста, тъй като счита това за най-ефективно. Има огромни усложнения обаче да изясни на сътрудниците си в Австрия за какво тук каузи на компанията се влачат по няколко години. " Но сме бързи в приемането на промени, които засягат бизнеса ", разяснява тя. Даде образец с наредбата Н-18, която изисква от търговците да вкарат характерен програмен продукт, сроъкт за който наближава. (Още по тематиката четете тук.) " За бизнеса това е сложен преход и е извънредно предизвикалество, тъй като наредбата е трудноразбираема и оставя поле за пояснение, уточни тя като акцентира, че бизнесът на JAF е напълно на ярко и желае да се съобрази със законодателството.
тук
Въпреки необятно проклимарините от държавното управление и персонално от премиера вложения в инфраструктура излиза, че тя продължава да е значим проблем за бизнеса. Това удостоверява и Мариана Григорова, която ръководи логистична компания. Колегата й Керимова също дава образец с правата до предприятието, която потегля от подбалканския път за Бургас и е осеяна с пукнатини и неравности.

От неналичието на предвидимост се оплаквdт множеството компании, работещи в България. Григорова дава образец с последния случай с тол-таксите. Напомня, че техният размер е одобрен в средата на декември и бизнесът й би трябвало да го съобрази до началото на март. Междувременно обаче обстановката се промени поради митинга на някои превозвачи и в този момент тя чака да има към две седмици преди влизането в действие да би трябвало да свърши цялата административна работа. Тази обстановка тя дефинира като " краен волунтаризъм ", в изискванията на който бизнесът би трябвало да се оправи някак.

На въпрос в анкетата да се оцени цялостното развиване на икономическия климат в България през последните 12 месеца 21% от интервюираните посотукчват, че има усъвършенстване, цели 60% обаче не виждат такова нещо, а 19% даже считат, че е налице утежняване. Картината не е доста друга при същия въпрос, само че ориентиран към идващите 12 месеца. 59% от австрийския бизнес чака икономическият климат да се резервира, 16% чакат да се усъвършенства, а 25% - да се утежни.

Общо 64.8% от австрийския бизнес, работещ в България, чака позитивен резултат от въвеждането на еврото в страната. макар отрицателните оценки в редица сфери 87.5% от интервюираните удостоверяват, че още веднъж биха вложили в България.

Общо 45% от участвалите в анкетата компании са в бранша на търговията, 40% - в услугите, а 15% - в производството. Най-голям дял от тях - 66% работят най-вече за българския пазар като под 10% от продукцията им отива за експорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР