Повечето от кулинарните продукти са повлияни от една или друга

...
Повечето от кулинарните продукти са повлияни от една или друга
Коментари Харесай

Как наденицата спаси света от глад

Повечето от кулинарните артикули са повлияни от една или друга просвета, климат, географско състояние, търговия или избрани исторически събития.

Във всяко кътче на планетата има един или различен вид на наденица, който може и да не е изключително здравословно ядене, само че най-вероятно е спасявал безчет пъти хората от апетит.

Свинското месо е било в продължение на хилядолетия главното месо за подготвяне на наденици, защото е вкусно и елементарно за преправка.

В реалност доста от обичайните храни могат да се преглежда като салами. Доста източници сочат, че произходът на салама е някъде в Месопотамия към 3000 година пр.н.е.

Нашите предшественици, ловувайки всеки ден, са стигнали до универсалното решение за предпазване на добитото месо.

Основно се употребило свинското месо, макар че имало и други разновидности – пилешко, патешко, еленско, говеждо и т.н.

Наденицата е била един от главните способи за предпазване на месото през зимните месеци и съществена храна в менюто на морските експедиции, защото нейната продължителност е по-голяма.

Осоляването на месо почнало да става известен способ - като мярка за запазване годността на месото в дългите трансатлантически морски експедиции, където пасажерите трябвало да прекосят Атлантическия океан. Месният специалитет бързо става известна вечеря, въпреки и съдържащ доста артикули, чиито състав не всеки път е прочут.

В годините обратно има сведения за хранителни отравяния с наденица, които са довели до нейната неприятна известност.

Наденицата днес

Въпреки създалата се неприятна известност на наденицата през днешния ден тя е една от обичаните храни на доста хора по света. В композиция от сол, захар, мазнини и апетитна текстура тя се трансформира в примамлива храна - една от най-любимите на децата независимо или във формата на хотдог.

 Наденици

Колбасите нормално са приготвяни при високи температури. Съставът им се трансформира в хранително бомба. Типичната наденица нормално се състои от доста повече мазнини, в сравнение с протеини (по-ниски, в случай че се употребява за приготвянето им съединителната тъкан като хрущяли или сухожилия).

Тя е високо калорична храна - пилешките салами са по-леки в този аспект, а свинската наденица може да има сред 200 и 250 калории за 1 бр. Немските наденички имат по-високи равнища на вода и по-малко мазнини.

През октомври предходната година наденицата бе изправена пред сериозна компликация в своето произвеждане, откакто Световната здравна организация я включи в листата на храните, които предизвикват рак, дружно с бекона и други модифицирани меса.

Според отчета, оповестен от организацията, потреблението на 50 грама салам на ден ще усили с 18% шанса за образуването на рак. Логично новината провокира спад в продажбите на наденички.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР