Повечето месни мезета на празничната трапеза ще са от вносно

...
Повечето месни мезета на празничната трапеза ще са от вносно
Коментари Харесай

Колбасите за Коледа ще са от вносно месо

Повечето месни мезета на празничната софра ще са от вносно месо. Почти цялата суровина, която се докарва у нас, се употребява основно за производството на салами, а българското месо - за директна консумация, изяснява пред вестник " Монитор " ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов.

" Страната ни е главно вносител на месо, а изнасяме месни артикули, само че в доста дребни количества ", споделя той и добавя, че износът ни е главно за страните, където има огромни български общности като Германия, Англия, Кипър, Гърция. Внасяме най-вече, и то главно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме съществени доставки от Испания, Белгия, Нидерландия.

Внасяме освен поради срутва, подбуден от пандемията от африканска чума по свинете, а тъй като родните производители не могат да покрият потребностите на страната от месо. Българското месо задоволява към 40% от потреблението на свинско у нас и е главно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и доста говеждо месо, като там делът на импорта е най-малко 80%.

Единствено съвсем не внасяме пилешко. " У нас към този момент се отглеждат хубави породи месодайни говеда, само че и то отива главно за прясна консумация през транжорните и заведенията за хранене ", разяснява Урджанов. По думите му това е доста скъпа суровина и доста мъчно доближава за произвеждане на салами у нас.
Какво е ситуацията в месопреработването?

Месопреработвателите показват като главен проблем на бранша сега високите цени на тока и горивата. Браншът желае да се вкара единна ставка от 9% Данък добавена стойност за всички храни, като по този метод ще се подсигурява да няма срив в потреблението и ще се подкрепят производителите.

По данни на земеделското министерство в България през 2020 година е създадено 20 316 тона алено месо - с 15,4% по-малко спрямо миналата година. То съставлява 21,8% от общо създаденото алено месо в страната. Свинското месо във фермите понижава с 40,2% и заема 9,9% от общо създаденото месо в стопанствата. Делът на месото от говеда е 51,4%. Произведено е с 6,9% по-малко говеждо месо по отношение на 2019 година

През предходната година в страната са работили 78 кланици - със 7 по-малко спрямо 2019 година Произведеното месо в кланиците е близо 73 000 тона, или със 17,1% по-малко от миналата година. Броят на закланите животни през 2020 година понижава с 19%. Закланите животни непосредствено в стопанства през 2020 година са 749 000 броя - с 19,5% по-малко спрямо предходния интервал, a създаденото месо в стопанствата (над 20 300 тона) е с 15,4% по-малко. Броят на закланите угоени прасета понижава с 19,9%, както и създаденото от тях месо с 19% по отношение на 2019 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР