Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове.В

...
Повечето хора са запознати с копривата, глухарчето, различните горски плодове.В
Коментари Харесай

12 ядливи растения, дар от природата

Повечето хора са осведомени с копривата, глухарчето, другите горски плодове.

В предишното диворастящите храни са били всичко, което сме имали – основата на човешкото здраве и оцеляване. Много от тези диворастящи типове имат и лечебни свойства и постоянно са спасявали човешки животи в интервали на апетит, войни и заболявания. Малко е необичайно като се замислим какъв брой откъснати от природата сме през днешния ден.

С развиването на интензивното земеделие и консуматорското държание, последователно сме изгубили хармонията и познанията си за природата. Нарастващите цени на храните, несигурните времена на международни промени и дефицита на храни карат от ден на ден хора да се завръщат към природата и храните, които ни предлага тя…

За някои от тях събирането на диворастящи храни е метод да се свържат още веднъж с природата. За други, то е стъпка към по-устойчив метод на живот, тъй като при диворастящите храни няма ненужни опаковки, замърсяване, породено от продължителния превоз до магазина, приложимост на нездравословни химически торове и пестициди. Повечето, в случай че не и всички ядливи диворастящи типове са цялостни с витамини и минерали. Често плащаме огромни суми за хранителни добавки и „ суперхрани ”, доставени от другия завършек на света, без да осъзнаваме, че всичко, от което се нуждаем, се намира съвсем на прага ни и е изцяло гратис.

По-долу ще намерите информация за 12 ядливи диворастящи растения, само че в случай че смятате съществено да се захванете с това, най-добре си купете хубава книга по въпроса или потърсете съвета на локални хора, които имат насъбран опит и знаят какво и къде се среща във вашия регион. Интернет също е цялостен с информация и фотоси на разнообразни ядливи растения. Най-важното е да сте безусловно сигурен какво берете и в случай че имате даже и най-малки подозрения, просто го оставете – природата е цялостна с голям брой ядливи растения, само че и с значително отровни такива. Повечето хора са осведомени с копривата, глухарчето, другите горски плодове – това е прелестно начало, а последователно можете да разширите асортимента на храните, които си набавяте от природата.

Събирането на диворастящи храни постоянно би трябвало да се прави с почитание към природата и да е стабилно, с мисъл за бъдещето. Ето някои препоръки:

  • Откъсвайте единствено от растения, които порастват в обилие и единствено количеството, от което се нуждаете. Ако оберете всичко, няма да остане нищо за хората, които ще минат след вас, а и вие също няма да намерите нищо, когато минете още веднъж оттова идната година. Също по този начин е добра концепция да ревизирате дали има някакви локални правила или забрани по отношение на събирането на диворастящи храни, изключително в случай че се намирате в предпазена територия.
  • Не унищожавайте другите типове растения, които порастват наоколо; не повреждайте гнездата на птици.
  • Не късайте ядливи растения, растящи наоколо до претрупан път или на границата на ниви, на които може да са употребявани пестициди.
  • Избягвайте и нискорастящи растения, които са тъкмо до пътеката, изключително в случай че по нея се разхождат кучета.
  • Избягвайте събирането на ядливи растения от места, които може да са били обработвани против инсекти.

Представяме ви лист от 12 храни, които елементарно се разпознават и порастват в обилие в страните с сдържан климат:

Глухарче

Глухарчетата са прелестни диви цветя и всяка една част от растението е ядлива. Имат леко горчив усет, най-добре е листата да се ядат сурови до момента в който са напълно млади, въпреки готвенето да отстранява ненапълно горчивината. Корените също са ядливи. Най-често се изсушават и смилат, и се употребяват като сурогат на кафето. Глухарчетата са богати на хранителни субстанции и изключително на витамините A, K, C и E и на минералите калций, желязо и магнезий. Глухарчето има диуретично деяние, оказва помощ при проблеми с черния дроб, бъбреците и уринарния тракт. Освен това глухарчето е мощно тонизиращо и изсушените листа от глухарче са идеална добавка към всеки чай.

Киселец

Киселецът, както подсказва и името, има леко кисел усет и е богат източник на витамин С и желязо. Използва се обичайно в румънската, съветската и унгарската кухня за приготвянето на салати, яхнии и супи. Добре е да се употребява в умерени количества, поради високото наличие на оксалова киселина.

Глог

Листата на глога са ядливи при започване на пролетта, още до момента в който са напълно млади. Плодовете на глога също са ядливи, само че внимавайте със семките – в никакъв случай не ги яжте, тъй като съдържат цианид.

Чувен

В България чувенът се употребява най-вече като билка или добавка при изработката на тахан халва, само че той има и други приложения. Листата са идеална добавка към салати и могат да бъдат употребявани като сурогат на спанака. Издънките могат да бъдат отрязани и приготвени сходно на аспержи. Семената са сходни на киноа и са доста богат източник на протеини. Просто ги оставете накиснати за една нощ и изплакнете щедро с вода, с цел да отмиете сапунините.

Звездица

Билката звездица, известна още като птича трева, врабчови чревца или мишакиня, има дребни листенца с формата на сълза, пораства целогодишно и е идеална добавка към всяка салата. Счуканите листа могат да се употребяват за облекчение на раздразнена кожа и сърбеж, породен от захапване от инсекти. От сушените листа се подготвя отвара, която оказва помощ при възпалено гърло, проблеми с дихателната система или болки в стомаха. През пролетта и лятото растението цъфти в бяло и цветовете също са ядливи.

Левурда

Листата на левурдата, наричана още леорда или див чесън, могат да се употребяват за подготвяне на салата или на песто, което е идеална добавка към салати, супи и други ястия. Белите цветчета и луковиците също са ядливи. Левурдата е богата на витамин С и има бактерицидни и фунгицидни свойства.

Репей

В предишното е бил постоянно употребена храна, само че с навлизането на всеобщото произвеждане, той е бил съвсем пропуснат. Ако обичате разходките измежду полето, несъмнено ви се е случвало лепкавите му цветове да се закачат по облеклата ви. Семената на репея се употребяват с лечебна цел за филтриране на кръвта и имат мощно диуретично деяние. Репеят оказва помощ и при възпаления, артрит и кожни раздразнения. Корените са дебели и сходни на моркови и с изключение на сушени и стрити за приложение с лечебна цел, могат да се употребяват и за приготвянето на разнообразни ястия.

Цвят от бъз

Бъзът цъфти в късна пролет и има доста лек и гальовен мирис. Изсушените цветове се употребяват за приготвянето на чай или сироп. Чаят от бъз облекчава сенната хрема, синузита и кашлицата, има успокояващо деяние и оказва помощ при стрес.

Бял равнец

Белият равнец се среща из цялото северно полукълбо и се употребява в обичайна медицина са подкрепяне на кръвосъсирването. Ако се ударите или порежете до момента в който сте на разходка в планината, стрийте няколко листенца бял равнец и наложете нараненото място. Белият равнец оказва помощ за свалане на температурата и намалява кръвното налягане след прекаран инфаркт или удар. Освен като билка, листата могат да се употребяват и като добавка към салати и супи.

Плодове от бъз

Плодовете от бъз са богати на витамин С и се употребяват за приготвянето на сиропи, желе и вино. Важно е да помните, че въпреки плодовете да са ядливи, семенцата в тях са отровни.

Къпини

Почти всеки човек има детски спомен за издраскани и омазани в алено ръце след брането на къпини и за прелестния усет на тези плодове. Къпините са богати на витамините С и К и на минерала манган. Те са идеални за подготвяне на смути или плодов сладкиш, само че са най-вкусни, когато си ги похапваш напряко до момента в който ги береш от храста. Свежите млади листа от къпини могат да се употребяват като добавка към салата или да бъдат изсушени и употребявани за чай.

Коприва

Копривата е богата на калций, манган, магнезий и желязо. Накисването в студена вода отстранява паренето и листата могат да се ядат и сурови. Копривата има доста потребни свойства, само че евентуално е най-известна със способността си да пречиства кръвта от разнообразни отрови. Тя облекчава признаците на артрит и болки в ставите, както и алергиите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР