Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Все

...
Повечето хора са наясно с важността на здравословното хранене. Все
Коментари Харесай

4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате

Повечето хора са наясно с значимостта на здравословното хранене. Все отново не всеки знае, че съдовете, употребявани за подготвяне на храната, са съвсем толкоз значими, колкото и самата храна. Дори и най-здравословната храна може да докара до здравословни проблеми, в случай че съдовете ви са токсични.

Ето кои са рисковите съдове за готвене и кои са безвредни други възможности:

1. Тефлонови съдове

Тефлонът евентуално е най-опасният материал, в който можем да готвим. Повечето хора избират тефлонови съдове, тъй като покритието е незалепващо и прави живота ни по-лесен.

Незалепващите свойства на тефлоновите съдове се реализират с покритие от PTFE (политетрафлуороетилен), което е пластмасов полимер, който стартира да извлича отрови при нагряване на висока температура. Тези токсични изпарения водят до грипоподобни признаци, наречени полимерна димяща тресчица, импровизирано известна като тефлонов грип. Те освен са рискови за хората, само че и са съдбовни за домашни любимци, като папагали.

Друго химическо съединяване, открито в тефлонови съдове за готвене, е PFOA (перфлуорооктанова киселина), което е обвързвано с няколко типа рак, в това число рак на гърдата, простатата и яйчниците. Твърди се, че в тефлоновите съдове се съдържа толкоз малко количество, че не може да навреди на хората, само че си коства да внимаваме.

Има и тефлонови съдове, които не съдържат тези съединения, само че те са безвредни единствено до момента в който покритието е цяло. Ако покритието бъде нарането, съдът става рисков.

Вместо това пробвайте тази безвредна опция: кухненски съдове от същински чугун. Това е безвредна алтернатива за готвене, която в действителност устоя теста на времето. Той се затопля добре и доста отмерено и даже може да бъде незалепващ. Той не изпуска нищо токсично във вашата храна и в действителност е добър натурален метод да увеличите равнищата на желязото. Ако вашите равнища на желязо са добре, можете да опитате емайлирани чугунени съдове, което е също толкоз безвредно и комфортно за потребление.

2. Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Не е изненадващо, че използването на алуминий е толкоз необятно публикувана - като се изключи че има обилие от алуминии, той също е доста мощен, лек, повсеместен и рециклируем. Обаче има скрити рискове.

Алуминият е невротоксичен метал. Повишените равнища на алуминий са свързани с няколко болести на централната нервна система, в това число Алцхаймер и ALS. Макар че алуминиевите съдове нормално се покриват, покритието е склонно да се отчупи, освобождавайки токсичния метал във вашата храна.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР