Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато

...
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато
Коментари Харесай

Какво се крие зад асексуалността – невидимата сексуална ориентация?

Повечето хора в никакъв случай не не помнят времето, нормално в юношеството, когато са усетили първите трепети на полово привличане, на предпочитание да се опознаят с някого, да основат връзки на непосредственост и фамилиарност. Но има и други хора, които в никакъв случай не не помнят мига, в който са осъзнали, че не изпитват полово увлечение към никого – тези персони дефинират себе си като асексуални или аромантични.

Асексуалността е полова ориентировка, характеризираща се с непрекъсната липса на полово привличане към всеки пол (по-малко от 1% от хората се дефинират за асексуални). Асексуален може да бъде всеки – без значение от пол и възраст, ползи и обществен статус, религиозна или политическа принадлежност.

Неправилно разбраната ориентировка - Много хора чуват думата " асексуален " и вършат нелепи догатки какво значи това – болестно положение, психичен проблем, някакъв чудноват фетиш на самоограничение или пък необикновен прийом да се покажеш друг и забавен.

В своята същина асексуалността:

- Не е залог за въздържание;
- Не е синоним на безбрачие;
- Не е полова идентичност;
- Не е психологично разстройство;
- Не е избор;
- Не се дължи на хормонален дисбаланс (при някои хора може да има подобен проблем, само че не той е повода за асексуалността);
- Не е боязън от секс или обвързване (при някои може да има възприятие на омерзение от интимност).

Привличане, не деяние - Асексуалността е полова ориентировка като хомосексуалността или хетеросексуалността (наричана е и невидимата ориентация). В основата е чувството, това, което усеща някой, а не какво прави. Запознанствата, сексуалността, влюбването, женствеността или децата не са в спор с асексуалността по никакъв метод. Съществуват доста аргументи, заради които един несексуален човек може да направи тези неща, които не изискват полово привличане. Специалистите изясняват също, че: „ Усещането за възбуденост или оргазъм също не опонира на асексуалността. “

Има доста питания, свързани с държанието и желанията на хората, определящи се за асексуални – Ходят ли по срещи? Влюбват ли се? Правят ли секс? Истината е, че някои го вършат, други не. Всичко е строго самостоятелно и няма по какъв начин да се вършат остри изказвания, да се лепят етикети, да се осмиват или укоряват хората за метода, по който се усещат и решенията, които взимат.

Концепция за любовта - Заедно със половата ориентировка, хората имат това, което се назовава сантиментална или любяща ориентировка, която разказва кой може да бъде притеглен от този човек. В доста хора половите и сантименталните ориентации са подравнени, тъй че те не са склонни да мислят за тях като обособени понятия. Не е извънредно за асексуалистите да преживеят сантиментално привличане. Някои от тях споделят, че се случва да изпитват увлечение към някого, интерес, благосклонност, само че всичко е на платонично равнище и нищо повече.

Специалисти в региона на половото здраве и взаимоотношенията споделят: „ Някои асексуални имат доста близки другарства, до момента в който други имат сантиментални, само че не полови връзки. “ Социологът Марк Кариган от Университета в Уоруик, Англия изяснява, че има разлика сред аромантичен асексуален и сантиментален асексуален: „ Първите нямат сантиментални привличания, тъй че в доста случаи те не желаят да бъдат докосвани, те не желаят никаква физическа фамилиарност ", споделя Кариган. „ Романтичните асексуални не изпитват полово привличане, само че те изпитват сантиментална благосклонност, когато видят някого може би ще желаят да се приближат до него, с цел да схванат повече за личността му, да проведат диалог, само че без никакво полово увлечение и фамилиарност. Те просто търсят другарство. “

Ануен Хейуърд, 20-годишна студентка в университета в Абъристуит, Уелс споделя мислите си, когато нейната сестра близначка почнала да излиза с първото си гадже, когато били на 17 години: „ Казах си: Задръж, очевидно аз съм малко по-различна. В учебно заведение и университета всички са в действителност фокусирани върху взаимоотношенията. Аз в никакъв случай не желаех и не се интересувах от това. Отначало мислех, че може би съм хомосексуална, само че по-късно разбрах за световната общественост за асексуалност AVEN (the Asexuality Visibility and Education Network) “ = Мрежа за видимост и обучение в асексуалността. Ануен споделя: „ Държенето за ръце е най-крайната точка, до която мога да стигна. За мен сексът е просто непоносим. Прегръдките са ок, само че не и целуването. “ Тя не желае да се омъжи или да има деца точно поради секса.

Ауен е забележителна, уверена жена, намираща се при започване на своя житейски път. Но тя споделя, че защото е млада, нежна и руса, хората допускат, че „ съм доста наивна, че не съм добре осведомена за света и ми приказват като че ли съм неинтелигентена. “ Тя признава, че може да промени мнението си, когато стане по-зряла, само че по-късно, още веднъж натъртва на това, че един от основните проблеми, с които се бори като асексуална персона, е че непрекъснато чува, че това е единствено фаза, през която минава: „ Ще го израснеш, това е просто хормонално нещо, в никакъв случай няма да знаеш, до момента в който не опиташ, от кое място знаеш, че просто още не си намерила това, което да ти харесва... "

Някои хора настояват, че няма потребност от етикет за всяка ориентировка. Ауен споделя: „ Много хора са на мнение, че асексуалността не е същинска половост, споделят „ вие се пробвате да бъдете специфични или разнообразни “, само че това не е по този начин. Асексуалността е част от това, което съм, само че не ме дефинира – то е като да имаш сини очи или сива коса. “ Тя добавя: „ Мисля, че хората през днешния ден се концентрират прекалено много върху сексуализирането на всичко. Приех като задача на моя живот това - да демонстрирам на хората, че е изцяло ок да бъдеш друг. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР