Повечето хора, които започват да инвестират и търсят съвети и

...
Повечето хора, които започват да инвестират и търсят съвети и
Коментари Харесай

Защо инвеститорите предпочитат борсово търгуваните фондове

Повечето хора, които стартират да влагат и търсят препоръки и съвещания, към този момент са осведомени с борсово търгуваните фондове и търсят опциите за покупката им. Историята на тези скъпи бумаги в действителност стартира тъкмо преди три десетилетия и това ги прави един относително нов финансов инструмент. Началото е с депозитарните разписки на Standard&Poor’s, известни още като SPDRs или Spiders и с тях стартира търговията на първия Exchange Traded Fund – SPDR 500 Trust с борсов код SPY. Той остава най-големият с над 350 милиарда $ активи, само че по-важното е, че борсово търгуваните фондове към този момент са над 9000 и общата им стойност е съвсем 10 трилиона $. И евентуално стотици милиони са вложителите, които имат акции на най-малко един от тях.

На какво се дължи триумфът им?

Борсово търгуваните фондове са основани за самостоятелния вложител. Те имат част от характерностите на взаимните фондове, само че взимат и най-хубавото от акциите. А точно, опцията да се търгуват на фондовите тържища и всеки да може да купува даже една тяхна акция когато и да е. Борсово търгуваните фондове са пасивно ръководени, което е най-голямата им разлика с взаимните фондове. Те следват представянето на съответен показател, който може да бъде водещия за съответна борса по света или да сплотява разнообразни финансови принадлежности по общ симптом като бранш, първични материали, облигации и така нататък Например, фондовете върху американския показател S&P 500 имат идентична конструкция с него и надлежно представянето им се отклонява единствено със стотни от % за година по отношение на него или един към различен. Покупката даже единствено на една акция ще донесе възвръщаемостта на показателя едно към едно с минималната разлика, която съставлява таксата за ръководство на фонда. Ако показателят направи 10% за година, вложителите в SPDR 500 Trust ще завоюват 9.91%, а в другите два най-големи фонда върху показателя даже 9.97%, тъй като таксата при тях е по-ниска и съставлява единствено 0.03% от активите годишно. Няма различен подобен на ниска цена и наличен инструмент, който да следи пазара на акции в Съединени американски щати.

Как работят борсово търгуваните фондове?

В тях няма никаква финансова „ магия “, а деловитост и спестовност от мащаба за към този момент одобрените водачи с десетки милиарди активи. Но стартът на един борсово търгуван фонд всекидневно е доста по-скромен. Финансовата компания, която го основава и ръководи, разчита на някоя от водещите капиталови банки за пласирането на акциите му. Тя основава пакет от бумаги на фонда, които банката купува и в следствие продава на пазара на самостоятелните вложители. Тази интервенция се повтаря доста пъти, до момента в който има интерес на пазара към нови и нови бумаги. Ако банката се сблъска с желанието на вложителите да продават книжата на фонда, тогава може да направи противоположната интервенция – да върне книжата и по този начин размерът му да стартира да понижава.
Управлението на фонда е обвързвано с поддържането на портфейла му, тъй че да дава отговор на съответния показател. В случая с S&P 500, това значи да има акциите на тези 500 компании в съотношението съгласно размера им. Когато се издават нови акции на фонда и се наберат средства, те се влагат в обособените компании съгласно тежестта им в показателя. Изчисленията се вършат от програмен продукт, извършват се автоматизирано и по тази причина таксите за ръководство са извънредно ниски.

Възможностите за вложения

Те са извънредно доста и дано за образец да вземем още веднъж фондовете върху S&P 500. iShares Core S&P 500 UCITS, който с изключение на, че в Съединени американски щати е вторият по величина със своите съвсем 300 милиарда активи, само че го има и някои от европейските тържища. И тук е значимо да се обърне внимание на една възбрана за търговия, която съществува за фондовете отвън Европейски Съюз. За европейските непрофесионални вложители, каквито са всеки от нас. Ограничението за покупка на американски ETF-и разреши на европейския пазар да се развие доста бързо и единствено за няколко години активите им под ръководство да скочат в пъти. Големите фондове от същите фамилии /както се назовават фондовете под ръководство на една компания/ се търгуват и в Съединени американски щати, и в Европа. Но това, че са на пазар в Европейски Съюз, с изключение на данъчните облекчения за български вложител, дава спомагателни варианти.

Фондът iShares Core S&P 500 UCITS се търгува в евро и цената му е към 390 евро за акция. Валутният риск остава, тъй като той има акции в долари. Ако американският показател се качи с 10%, а доларът нарастне с още 10% по отношение на еврото, съвкупната облага за вложител в него ще бъде 20%. Но в случай че доларът поевтинее с 10%, тогава това ще нулира облагите от растежа на показателя. Валутният курс изигра положителна роля през предходната година, поради повишаването на щатската валута. iShares Core S&P 500 UCITS е 10% надолу за миналите 12 месеца с включване на дивидента, до момента в който сходен фонд върху показателя, само че с хеждиране на валутната позиция iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS е 15.4% надолу. Всеки вложител би трябвало да регистрира валутния риск, като тези два фонда му дават опция да избира дали да се носи или не. Защото след повече от десетилетие на повишаване на $, следва тази наклонност да се обърне и щатската валута да поевтинява за дълъг интервал от време.

Голям избор на активи

Ако не може да си позволите или не желаете да инвестиратe забележителна сума от капитала си в облигации, борсово търгуваните фондове разрешават това да се случи с по дребни размери. Те отварят опция да се изберат разнообразни видове бумаги – държавен или корпоративен дълг, на развити или на зараждащи пазари. Най-големият им плюс е, че не съдържат единствено една емисия, а голям брой скъпи бумаги от разнообразни емитенти. Например, най-големият фонд с корпоративни облигации е iShares Core Euro Corporate Bond UCITS и в активите му има 3524 разнообразни излъчвания.
Суровините са другият вид активи, които са известни измежду вложителите. ETF-ите са опция за покупка на разнообразни типове първични материали. Но като изключим фондовете за злато, в Европа са публикувани фондове, които включват в себе си целия набор на търгуваните първични материали. Такъв фонд има индустриални и скъпи метали, аграрни артикули и енергийни първични материали. Или, както е в тази ситуация с най-големият ETF в бранша - Amundi Bloomberg Equal-weight Commodity ex-Agriculture UCITS, всички без земеделските първични материали. Тези фондове не имат непосредствено суровините. Тяхната експозиция се дължи на финансови принадлежности или на суапови интервенции с банки. Единствените ETF, които действително имат активите си, са тези в благородни метали. Най-големият в света е SPDR Gold Shares със злато за над 58 милиарда $. В Европа са публикувани фондове, които не имат непосредствено скъпия метал, а дългови принадлежности на банки, които са обезпечени с физическо злато. Това има същият резултат върху цената на акциите на фондовете, като повишаването на златото. По същият метод влагат фондовете в останалите първични материали.

Разходите за търговия

ETF-ите са най-евтиният капиталов инструмент, който с минимум старания и с най-ниски комисиони разрешава да се имат разнородни активи. Например, с три покупко-продажби за три обособени фонда може да се направи портфейл в акции, облигации и първични материали. Ето по какъв начин това може да стане за 10 000 евро:
1. iShares Core S&P 500 UCITS за 60% от спестяванията, което при настоящата цена от 390 евро е договорка за 5850 евро за 15 акции
2. iShares Core Euro Corporate Bond UCITS за 30% или при цена от 114 евро е 2964 евро за 26 акции
3. iShares Physical Gold за останалите 10% от капитала, което на цена от 35 евро за акция и 30 броя закупени бумаги, прави 1050 евро. Общата вложена сума е 9864 евро и остатъкът покрива комисионите за трите покупко-продажби. Те са по 6 евро в платформата ЕЛАНА Глобъл Трейдър. Останалата сума от към 100 евро може да бъде вложена в още една акция на фонда с облигации или още три в злато. Електронните платформи за търговия са извънредно комфортен и удобен метод за вложение. Чрез тях непрекъснато може да се проследят измененията в вложенията и надлежно в часовете за работа на тържищата да се продадат или купят скъпите бумаги. С тези три покупко-продажби е реализирана инвестиция в топ-500 американски компании, в хиляди дългови принадлежности и в злато.

Данъчното облагане

Данъчното облагане за борсово търгуваните фондове е идентично с това за акции. Тук може да научите спецификите за 2022 година за всички финансови принадлежности: https://www.elana.net/bg/trading/education/advices_557.html
Печалбите от книжата на контролирани пазари в страни от Европейския съюз не се таксуват с налог върху финансовата облага. Тоест, няма потребност да се подава даже данъчна декларация за осъществени облаги от растежа на цената след осъществената продажба. Част от борсово търгуваните фондове, даже и тези, които имат облигации, изплащат дивиденти. Въпреки че това звучи атрактивно, в реалност е по-добре един ETF да акумулира дивидентите, а да не ги изплаща. Всеки фонд, който получава приход от лихви от притежавани облигации и дивиденти от акции, може да ги разпредели на своите акционери. Или да ги задържи и с получените средства да усилва активите си. Данъчното облагане на дивидентите прави по този начин, че да има разлика. В България данъкът върху дивиденти е 5%, само че получените от чужбина се таксуват на място. Данъците в Европа са много по-високи от българския и зато
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР